KOMMENTARER

Tyskland i rødt, gult og grønt

Et grønt skifte samtidig med å modernisere akterutseilte Tyskland vil kreve et brudd med den tyske sparepolitikken, skriver Einar Hagvaag.

VEISKILLE: Forbundsdagen valgte Olaf Scholz til forbundskansler onsdag. Hans regjering av røde, grønne og gule har som mål å lede Tyskland inn på en ny vei, en moderne og grønn vei. Foto: NTB / REUTERS / Fabrizio Bensch
VEISKILLE: Forbundsdagen valgte Olaf Scholz til forbundskansler onsdag. Hans regjering av røde, grønne og gule har som mål å lede Tyskland inn på en ny vei, en moderne og grønn vei. Foto: NTB / REUTERS / Fabrizio Bensch Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Sosialdemokraten Olaf Scholz ble i går, onsdag, valgt til forbundskansler i Tyskland av Forbundsdagen, etter seksten år med regjeringer ledet av konservative Angela Merkel. Et politisk «trafikklys» skal styre forbundsrepublikken, der rødt, gult og grønt forsøksvis skal lyse samtidig. Det kan virke forvirrende i trafikk som politikk. De indre motsetningene er klare og det er første gang tre partier danner regjering i republikkens historie.

Men regjeringsforhandlingene gikk tilsynelatende greit og skjedde så godt som uten taktiske lekkasjer fra møtene. De røde i Tysklands Sosialdemokratiske Parti (SPD), De Grønne og de gule i Fridemokratisk Parti (FDP) er enige om å reformere landet, om enn ikke alltid i samme retning. De er også åpne for reformer i EU. I begge arenaer har Merkel, med stor politisk tyngde, vært en bremsekloss. I regjeringsplattformen nevnes modernisere, som verb og adjektiv, ikke mindre enn 67 ganger. Ordet Europa, og da menes EU, opptrer 254 ganger i det 177 sider lange dokumentet.

Mandag hadde Scholz hele laget på plass, åtte kvinner og åtte menn pluss forbundskansleren. Annalena Baerbock, en av de to lederne i De Grønne, er utenriksminister. Christian Lindner fra FDP fikk taburetten som finansminister. Den ville Baerbock gjerne ha hatt for å for å ha nøkkelen til de milliardene i statskassa som trengs til det grønne skiftet. FDP er opptatt av lave skatter og lave utgifter. Robert Habeck, den andre lederen i De Grønne, fikk en overordnet taburett for klima, energi og næringsliv. Heri ligger kimen til strid mellom de to mindre partiene.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer