KOMMENTARER

Tyskland i rødt, gult og grønt

Et grønt skifte samtidig med å modernisere akterutseilte Tyskland vil kreve et brudd med den tyske sparepolitikken, skriver Einar Hagvaag.

VEISKILLE: Forbundsdagen valgte Olaf Scholz til forbundskansler onsdag. Hans regjering av røde, grønne og gule har som mål å lede Tyskland inn på en ny vei, en moderne og grønn vei. Foto: NTB / REUTERS / Fabrizio Bensch
VEISKILLE: Forbundsdagen valgte Olaf Scholz til forbundskansler onsdag. Hans regjering av røde, grønne og gule har som mål å lede Tyskland inn på en ny vei, en moderne og grønn vei. Foto: NTB / REUTERS / Fabrizio Bensch Vis mer
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Sosialdemokraten Olaf Scholz ble i går, onsdag, valgt til forbundskansler i Tyskland av Forbundsdagen, etter seksten år med regjeringer ledet av konservative Angela Merkel. Et politisk «trafikklys» skal styre forbundsrepublikken, der rødt, gult og grønt forsøksvis skal lyse samtidig. Det kan virke forvirrende i trafikk som politikk. De indre motsetningene er klare og det er første gang tre partier danner regjering i republikkens historie.

Men regjeringsforhandlingene gikk tilsynelatende greit og skjedde så godt som uten taktiske lekkasjer fra møtene. De røde i Tysklands Sosialdemokratiske Parti (SPD), De Grønne og de gule i Fridemokratisk Parti (FDP) er enige om å reformere landet, om enn ikke alltid i samme retning. De er også åpne for reformer i EU. I begge arenaer har Merkel, med stor politisk tyngde, vært en bremsekloss. I regjeringsplattformen nevnes modernisere, som verb og adjektiv, ikke mindre enn 67 ganger. Ordet Europa, og da menes EU, opptrer 254 ganger i det 177 sider lange dokumentet.

Mandag hadde Scholz hele laget på plass, åtte kvinner og åtte menn pluss forbundskansleren. Annalena Baerbock, en av de to lederne i De Grønne, er utenriksminister. Christian Lindner fra FDP fikk taburetten som finansminister. Den ville Baerbock gjerne ha hatt for å for å ha nøkkelen til de milliardene i statskassa som trengs til det grønne skiftet. FDP er opptatt av lave skatter og lave utgifter. Robert Habeck, den andre lederen i De Grønne, fikk en overordnet taburett for klima, energi og næringsliv. Heri ligger kimen til strid mellom de to mindre partiene.

Først får Scholz ei akutt utfordring i fanget, som lett kan brenne på fingrene. Han har utnevnt Karl Lauterbach fra SPD, epidemiolog utdannet ved Harvard i USA, til helseminister. I ukevis har han advart om at med lav vaksinasjonsrate og for få tiltak for smittevern blir fjerde bølge av pandemien katastrofal, noe som er i ferd med å skje, med omikron-mutasjonen på vei inn. Han ønsker å stenge barer og diskoteker i hele landet, og som Scholz og Merkel ønsker han lovpålegg om vaksinering. Men det vil føre til motstand og uro i gatene. Vaksine-motstanderne hater ham allerede.

Forsvarsministeren og innenriksministeren er begge kvinner fra SPD, Christina Lambreckt og Nancy Faeser. Landets sikkerhet er nå «i hendene på sterke kvinner», uttalte Scholz. Advokaten Faeser har utpekt ytre høyre som den største faren for landets sikkerhet. Noen dager før hun ble innsatt, omringet et trettitalls vaksine-motstandere fra ytre høyre huset til Petra Köpping, helseministeren i Saxen. Med fakler i hendene ropte de slagord mot hennes smitteverntiltak i delstaten med færrest vaksinerte og flest smittede. Kampen mot viruset har flere fronter.

Modernisere Tyskland er et svært omfattende arbeid. Først og fremst må offentlig administrasjon og elektronisk infrastruktur overhales kraftig. Tyskerne har en velferdsstat som misunnes overalt i Europa, med et mulig unntak av i Norden, men den er gammeldags. For å henvende seg til offentlige kontorer må man gjerne møte opp eller sende brev på papir med posten eller med telefaks. I svært liten grad er offentlige institusjoner digitalisert; det gjelder helt fra regjeringskontorene og Forbundsdagen ned til skatte- og sosialkontorer. Under den pågående pandemien kunne ikke delstatene sende tall på døde og smittede gjennom internett, men de måtte bruke faks. Skolene hadde ikke utstyr og lærerne ikke opplæring til fjernundervisning. Prøvesvar etter corona-test kunne ikke sendes raskt og elektronisk. Delstatene og regjeringskontorene har ikke elektroniske plattformer som kan snakke sammen. Tyskland ligger nær bunnen i EU når det gjelder utbygging av fiberoptiske kabler, og i dette er gapet mellom delstatene stort.

Grønt skifte og klima er ei hovedoppgave som De Grønne skal lede. Det vanskeligste blir å stenge kraftverk drevet med kull og nå målet om 80 prosent fornybar energi innen 2030, mens det siste atomkraftverket stenges neste år. Masse fornybar kraft må utbygges.

Modernisering og grønt skifte kommer til å koste dyrt. Dessuten vil SPD ha en dyrere sosialpolitikk. Minstelønna skal økes til 12 euro i timen, og det gjelder rundt ti millioner personer. Fire hundre tusen boliger, hvorav hundre tusen offentlige, skal bygges i året. Den nye finansministeren, Lindner, ønsker statsbudsjettet i balanse og lave skatter. Men Scholz er avgått finansminister fra Merkels regjering, og han har tatt med seg sin statssekretær fra da, Jörg Kukies, som sin rådgiver ved forbundskanslerens kontor. Dette ser ut som tre finansministrer. Viktig nok ser FDP ut til å myke opp sin sparepolitikk. Men motsetningene ligger der.

I teorien skal Tyskland vende tilbake til sine strenge regler for opptak av gjeld og underskudd på statsbudsjettet, som er satt til side under pandemien. FDP har fått inn et løfte om å ikke øke skattene. Men pandemien fortsetter. Og det virker umulig å få dette regnestykket til å gå opp sett i lys av de politiske målene.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer