LEDER

Tyskland i rødt og grønt

Tyskland, som er Nordens ankerfeste i Europa, står foran et skifte som lover godt.

VINNEREN: Olaf Scholz fra sosialdemokratiske SDP halte i land en knepen seier i søndagens valg. Foto: Wolfgang Kumm / DPA / AP / NTB
VINNEREN: Olaf Scholz fra sosialdemokratiske SDP halte i land en knepen seier i søndagens valg. Foto: Wolfgang Kumm / DPA / AP / NTB Vis mer
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Det har sannelig svingt i tysk politikk det siste året. Sist vinter lå de konservative kristeligdemokratene i CDU-CSU trygt foran alle andre i meningsmålingene. I vår seilte De Grønne opp som landets største parti. Og så våknet sosialdemokratene i SPD fra dvale i løpet av sommeren og vant valget på søndag. Sosialdemokratiet var ikke dødt. Overgangen etter seksten år med Angela Merkel som forbundskansler, gikk ikke på skinner for de konservative.

KLEINT: Møtet mellom Tysklands Angela Merkel og Russlands president, Vladimir Putin, gikk ikke helt etter planen. Video: AP. Vis mer

Tyskland står trolig foran langvarige og harde regjeringsforhandlinger. Olaf Scholz fra SPD ligger best an til å bli forbundskansler. Han ønsker å regjere sammen med De Grønne og fridemokratene i FDP, det som kalles «trafikklys» av rødt, gult og grønt.

Men det er ikke gitt. Forbundskansler blir den som kan samle et flertall i Forbundsdagen. Armin Laschet fra CDU-CSU har ikke gitt opp, etter det dårligste valget forbundsrepublikkens historie. Også han vil forsøke å få med seg FDP og De Grønne i det som kalles «Jamaica».

Derfor er det De Grønne og FDP som vil avgjøre i de kommende forhandlingene. De Grønne har lagt seg tett opp til sosialdemokratene. Annalena Baerbock har i valgkampen og i partiledernes ordskifter vært på bølgelengde med Scholz. Partiet ønsker, som SPD en større statlig pengebruk for å gjennomføre det grønne skiftet og å modernisere landet, som ligger i bakevja når det gjelder offentlig forvaltning og digitalisering. FDP står derimot for skattekutt og stramme budsjetter, som samsvarer bedre med CDU-CSU og den politikken som Merkel har stått for. Samtidig er det Scholz som har vært og er Merkels finansminister. Likevel har han i valgkampen lovt å bruke penger på å heve minstelønna og sikre pensjonene, pluss grønn omstilling og offentlig modernisering.

Valget får uansett store følger for hele Europa, ikke minst innad i EU. Der er arbeidet med det grønne skiftet i full gang, sparepolitikken fra finanskrisa er forlatt og EU møter krisa etter pandemien med storstilt pengebruk. Med Scholz som regjeringssjef i Berlin, mens de konservative ikke regjerer i noen av de store landene i EU, vil disse trekkene forsterkes. Men gitt De Grønnes styrke, og deres nøkkelrolle i regjeringsforhandlingene, vil Laschet og de konservative, om de skulle få regjeringsmakt, neppe kunne gjøre mer enn å bremse litt. Heller ikke fridemokratene kommer unna det grønne skiftet og kostbar modernisering.

Tyskland, som er Nordens ankerfeste i Europa, står foran et skifte som lover godt.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer