DEBATT

Private barnehager

Uærlighet varer lengst

En rekke små, ideelle barnehager har måttet gi opp driften og blitt kjøpt opp av konsernene. De fleste av oss skjønner at dette ikke gir oss mer mangfold, men mindre.

MANGFOLD?: Hvis PBL får holde fram, vil vi innen få år stå igjen med 5–6 kommersielle barnehagekjeder i den private delen av sektoren, og dermed 5–6 ulike måter å drive barnehage på, skriver innsenderen. Foto: Gorm Kallestad / NTB
MANGFOLD?: Hvis PBL får holde fram, vil vi innen få år stå igjen med 5–6 kommersielle barnehagekjeder i den private delen av sektoren, og dermed 5–6 ulike måter å drive barnehage på, skriver innsenderen. Foto: Gorm Kallestad / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

«Heier du på mangfoldet i Barnehage-Norge?», spør Private Barnehagers Landsforbund (PBL) i sin nye reklamefilm på Facebook. Jeg heier definitivt på mangfoldet. Problemet til PBL er at de kjemper for det motsatte. Men villedende markedsføring, det kan de. La oss se på fakta:

Siden 2005 har det blitt 58.000 flere kommersielle barnehageplasser, mens 19.000 ideelle barnehageplasser er lagt ned.

De seks største selskapene har 1/3 av alle barnehageplassene i den private delen av barnehagesektoren: «Markedsandeler målt i antall barn for seks av de største aktørene har også økt kraftig siden 2007. I 2007 var den samlede andelen på rundt 11 prosent, mens den i 2016 utgjorde nærmere 32 prosent av alle private barnehager.» (fra BDO-rapporten om lønnsomhet i barnehagesektoren)

En rekke små, ideelle barnehager har måttet gi opp driften og blitt kjøpt opp av konsernene. De fleste av oss skjønner at dette ikke gir oss mer mangfold, men mindre.

Men sett med PBL-direktør Anne Lindboes øyne er det kanskje mangfoldig at store, kommersielle konserner som Norlandia, Gnist, Espira og Læringsverkstedet kjøper opp og underlegger seg stadig flere barnehager?

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer