LEDER

Dagbladet mener:

Uakseptabelt

Den nye kontrollkomiteen bør kalle inn avtroppende statsråd Jan Tore Sanner.

MISBRUKT SIN MAKT: I sine sister uker som finansminister har Jan Tore Sanner misbrukt sin makt som statsråd og kanskje også brutt loven. Det bør få konsekvenser. Foto: Terje Pedersen / NTB
MISBRUKT SIN MAKT: I sine sister uker som finansminister har Jan Tore Sanner misbrukt sin makt som statsråd og kanskje også brutt loven. Det bør få konsekvenser. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

I sine sister uker som finansminister har Jan Tore Sanner misbrukt sin makt som statsråd og kanskje også brutt loven. Det bør få konsekvenser.

VG har avslørt at Sanner instruerte embetsverket om å utsette utleveringen av en innsynsbegjæring, av hensyn til stortingsvalget. Det finnes ingen hjemmel for slikt i offentlighetsloven, som sier at innsyn skal gis så snart som mulig.

Like før valget nedsatte Sanner et utvalg som blant annet skal vurdere om Oljefondet bør skilles ut som et eget selskap. Utvalget er kontroversielt fordi spørsmålet ble grundig utredet i 2017 av Sentralbanklov-utvalget ledet av tidligere sentralbanksjef Svein Gjedrem. En rekke medlemmer av Stortingets representantskap for Norges Bank er svært kritiske til at utflytting av Oljefondet skal vurderes på nytt.

Kontroversielt er det også at det nye utvalgets leder, Nupi-sjef Ulf Sverdrup, er en personlig venn av oljefondssjef Nicolai Tangen. Sverdup har også på forhånd fått bistå til utformingen av utvalgets mandat. Flere medier har sendt flere innsynsforespørsler til finansdepartementet for å finne ut hva som egentlig har skjedd. En av disse ble sendt fra Dagens Næringsliv (DN) mandag ei uke før valget.

Allerede neste dag hadde embetsverket gjort dokumentene klare for avisa. Da grep Jan Tore Sanner inn. Beskjeden var ikke til å misforstå:

«Vi er ikke tjent med at de får dette i en oppjaget valgkampinnspurt. E-postene sendes derfor ikke før fristen. Jeg tenker sent torsdag.»

Byråkratene lyttet til statsråden, og DN fikk ikke svar på sin innsynsforespørsel før torsdag ettermiddag. Neste dag fikk VG dokumenter om utvalget. Da VG møtte Sanner, spurte de om noen i departementet ville at man skulle forsinke utleveringen av dokumentene til DN. Det benektet Sanner. Ei uke seinere avslørte VG den direkte beskjeden fra statsråden til embetsverket.

Christoffer Conrad Eriksen, professor i Institutt for offentlig rett ved Universitetet i Oslo, mener at Sanner har brutt loven.

Nå vil flere medlemmer av Stortingets avtroppende kontrollkomité at Sanner skal forklare Stortinget hvorfor han ønsket å forsinke dokumentinnsyn «i en oppjaget valgkampinnspurt». Komiteen har også rett til å stille spørsmål til avgåtte statsråder.

Regjeringen Solbergs iver til hemmelighold har vært tydelig i saker som Frode Berg-rapporten fra EOS-utvalget, Riksrevisjonens kampfly-rapport og i saken om Politiets og Forsvarets objektsikring. Direkte lovbrudd er likevel heldigvis sjeldne.

Den nye kontrollkomiteen bør kalle inn avtroppende statsråd Jan Tore Sanner.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer