LEDER

Dagbladet mener:

Uanstendig og uakseptabelt

Sylvi Listhaugs angrep på Olaug Bollestad er nedrig oppførsel av en norsk partileder.

SKUFFER: De som håpet at Listhaug som partileder skulle opptre mer anstendig, har grunn til å være skuffet. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
SKUFFER: De som håpet at Listhaug som partileder skulle opptre mer anstendig, har grunn til å være skuffet. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

NRKs Debatten handlet tirsdag om hvorvidt Norge skal hente hjem de norske IS-kvinnene og barna som sitter internert i flyktningleirer nord i Syria. Dagbladets holdning er kjent: Vi slutter oss til FNs, terrorforskernes og etterretningstjenestenes råd om å hente kvinnene og stille dem for retten, av både humanitære og sikkerhetspolitiske årsaker. Debatten vekker bekymring rundt et annet tema: En offentlig samtale som står i fare for å ødelegges av falske påstander og uredelig debattstil.

Sylvi Listhaugs angrep på Olaug Bollestad er nedrig oppførsel av en norsk partileder. Frp-lederen anklaget KrF-lederen for å prioritere IS-terrorister over syke nordmenn i Norge. Listhaug satte pasienter med cystisk fibrose opp mot barna til de norske IS-kvinnene, på en måte som gjør det nødvendig å si fra.

Dessverre er dette ikke overraskende. Dette likner på da Listhaug anklaget tidligere KrF-leder Knut Arild Hareide for å «sleike imamer oppetter ryggen» og da hun i en Facebook-post påsto at «Arbeiderpartiet mener terroristers rettigheter er viktigere enn nasjonens sikkerhet». Den førte som kjent til at Sylvi Listhaug måtte gå av som justisminister, da Stortinget satte en grense for hvordan politikere kan mistenkeliggjøre hverandre i offentligheten.

De som håpet at Listhaug som partileder skulle opptre mer anstendig, har grunn til å være skuffet. Hun setter svake grupper opp mot hverandre, mistenkeliggjør meningsmotstandernes motiver og kommer med direkte feilaktige påstander som hun i for stor grad slipper unna med.

I Debatten sa Listhaug at «Erna Solberg var den første statslederen i Europa som valgte å hente en IS-terrorist». Det er beviselig feil. Norge hentet i januar 2020 hjem en norsk kvinne og hennes to barn, en sak som førte til at Frp gikk ut av regjeringen i protest. Men året før hentet eksempelvis Frankrike, Tyskland og Russland hjem egne borgere. Nå er lista over land som har hentet sine så lang at Norge framstår som en sinke. Listhaug ble ikke arrestert på faktafeilen.

Samme dag publiserte Faktisk.no en faktasjekk av Listhaugs uttalelser i Politisk kvarter fredag, da hun påsto at «de aller fleste» elbilister har en «vanlig bil» i tillegg. Det stemmer heller ikke.

Hvis den politiske debatten blir lagt på feilaktige premisser, er det farlig. Hard meningsbryting bringer den offentlige samtalen videre, men bare med et minimum av respektfull debattform mellom våre fremste folkevalgte. Slike enkle spilleregler må vi kunne forvente at partiledere forholder seg til.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer