Gjenåpningen av Norge

Uansvarlig helsepolitikk

Det er farlig og uansvarlig helsepolitikk å åpne samfunnet allerede i september, slik Regjeringen vil. Dette utsetter barn og unge for en uakseptabelt høy helserisiko og må stoppes mens det ennå er mulig.

VIL ÅPNE: Regjeringen, her ved helseminister Bent Høie og statsminister Erna Solberg, har signalisert gjenåpning av samfunnet i september. Kan føre til en fjerde smittebølge, skriver innsenderne. Foto: Gorm Kallestad / NTB
VIL ÅPNE: Regjeringen, her ved helseminister Bent Høie og statsminister Erna Solberg, har signalisert gjenåpning av samfunnet i september. Kan føre til en fjerde smittebølge, skriver innsenderne. Foto: Gorm Kallestad / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Regjeringen signaliserer at de vil «åpne samfunnet» i september og fjerne de fleste av dagens smitteverntiltak. Solberg og Høie anslår at en stor andel av landets barn og unge vil bli smittet av covid-19 i løpet av høsten ved en slik politikk, men at dette er uproblematisk fordi yngre mennesker tåler viruset godt.

Det første er riktig: FHIs egne prognoser (side 12) om smitteutviklingen ved frislipp av delta-varianten opererer med over én million smittede i løpet av høsten, halvparten barn og unge. Det siste er dessverre feil: Nyere internasjonal forskning viser at de fleste barn og unge tåler viruset, men noen får langtids komplikasjoner.

En liten andel blir så syke at de må innlegges på sykehus, noen med MIS-C, en alvorlig immunreaksjon som oppstår 2–6 uker etter smitte, og som kan gi organskader. Selv om andelen som rammes er lav, vil antall barn som får disse plagene, bli betydelig hvis opp mot 500 000 skulle bli smittet.

Uakseptabelt

En rekke studier har påvist long covid hos barn og unge etter gjennomgått infeksjon. Omfanget er ukjent, men alvorlig for de det gjelder. I Storbritannia, der smitten har vært mer utbredt enn her, opprettes 15 long-covid-poliklinikker for barn. En norsk studie viser at rundt 50 % i aldergruppen 16–30 år hadde symptomer som varte mer enn et halvt år etter gjennomgått covid-19.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer