LEDER

Ubarmhjertig

Når FNs høykommissær stiller spørsmål om Norges lojalitet til folkeretten, bør dette lede til politisk debatt.

ENGASJERT LOKALMILJØ: Farida var 9 år da hun ble utvist fra Norge. Denne videoen fra det første året etterpå viser hvordan skolekameratene på Dokka savner henne. Krefter i lokalmiljøet har hele tida jobbet med å få utvisningsvedtaket omgjort. Video: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Torsdag avgjorde Høyesterett at Farida Khurami ikke får komme tilbake til Norge. Den nå 15 år gamle jenta kom til Norge som flyktning i 2011. Familien ble sendt til internflukt i Afghanistan i 2015.

I åra etterpå er saken seks ganger prøvd i norsk rett. Farida og familien vant først i tre rettsinstanser og Høyesterett slo i 2018 fast at utvisningsvedtaket var ugyldig. Da kunne Staten hentet familien tilbake, men Utlendingsnemdas (UNE) fattet da ubarmhjertig et nytt vedtak, på nytt grunnlag. Dette nye vedtaket er altså nå erklært gyldig i tre rettsinstanser.

Høyesteretts avgjørelse er ikke overraskende. Det er ikke Høyesteretts oppgave å være barmhjertig eller å vurdere om familien har beskyttelsesbehov, Høyesterett skal bare vurdere om lovanvendelsen er riktig eller ikke. Spørsmålet som ble behandlet var derfor bare om lagmannsretten hadde bygget på en riktig forståelse av utlendingsloven. Den åpner for retur til internflukt. Høyesterett mener også dette er i tråd med våre internasjonale forpliktelser.

– Formålet med flyktningkonvensjonen er å gi beskyttelse til personer som ikke kan få det i eget hjemland, uttalte førstvoterende høyesterettsdommer Per Erik Bergsjø, før han konkluderte med at beskyttelse gjennom internflukt kan gjøres gjeldende og at vedtaket derfor er gyldig.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer