LEDER

Uforståelig arroganse

Med justisministerens unnvikende svar på om TikTok-appen har vært installert på tjenestetelefonen, er hun i ferd med å skape problemer for seg selv.

VIL IKKE SVARE: Justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl (Sp) vil ikke svare endelig på om hun har hatt den kinesisk-eide appen på tjenestetelefonen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
VIL IKKE SVARE: Justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl (Sp) vil ikke svare endelig på om hun har hatt den kinesisk-eide appen på tjenestetelefonen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Sagaen om justisminister Emilie Enger Mehls bruk av appen TikTok vil ikke ta slutt. Det hadde vært enklere hvis statsråden hadde bidratt selv.

Dagbladet har i en rekke artikler tatt for seg statsråder i regjeringen Støre, og deres bruk av den kinesisk-eide appen. Både helseminister Ingvild Kjerkol og fiskeriminister Bjørnar Skjæran har innrømmet å ha hatt appen på sine tjenestetelefoner, men har nå slettet disse.

En sikkerhetsekspert vi har vært i kontakt med karakteriserer det som et «mysterium» at regjeringen ikke har gitt instruks til statsrådene om å la være å installere appen på tjenestetelefoner.

Appen krever tilgang til en rekke funksjoner og persondata på telefonen, og det kan innebære en alvorlig sikkerhetsrisiko. Kinesisk sikkerhetslov påbyr selskaper å utlevere informasjon til den kinesiske staten. Data fra norske statsråders tjenestetelefoner er dermed i prinsippet overlevert til den kinesiske staten - et land Norge ikke har sikkerhetssamarbeid med.

Fra sentralt hold i regjeringen har Dagbladet fått vite at Mehl hadde appen på tjenestetelefonen en periode i fjor sommer. Nå skal hun ha gått over til å bruke appen fra en personlig telefon som bare brukes til sosiale medier.

Av en eller annen grunn nekter likevel Emilie Enger Mehl offisielt å svare på om hun har hatt TikTok på sin tjenestetelefon. Hun vil ikke svare oss, og på gjentatte, skriftlige spørsmål i Stortinget har hun svart unnvikende.

I sitt siste svar viser hun til et tidligere svar hvor hun har skrevet: «Jeg forholder meg til gjeldende råd og retningslinjer for bruk av bl.a. mobiltelefon i tjenesten».

Det kan være problematisk. Dersom statsråder har appen installert på tjenestetelefonen vil det kunne utgjøre tre brudd på sikkerhetsråd fra Nasjonal sikkerhetsmyndighet.

Svaret Mehl har gitt til Stortinget kan dermed oppfattes som villedende. I så fall kan det reise spørsmål om hun har brutt den såkalte informasjonsplikten, som kan danne grunnlag for mistillitsspørsmål fra Stortinget.

At saken skulle komme i nærheten av noe slikt, skyldes først og fremst Mehls håndtering. Den har vært preget av en uforståelig arroganse.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer