DEBATT

Stormingen av Kongressen

Uforståelig av NRK

Tung dominans av «eksperter» fra én side av regjeringsleirene i norsk politikk vil være et uakseptabelt brudd med NRKs ambisjon om «balanse på sikt».

UNDERUTVIKLET: - USA er et underutviklet demokrati med meget svak folkelig innflytelse over politikken, skriver innsenderen. Bildet viser en av Trump-tilhengerne som brøt seg inn i Kongress-bygget onsdag kveld. Foto: Mike Theiler / Reuters / NTB
UNDERUTVIKLET: - USA er et underutviklet demokrati med meget svak folkelig innflytelse over politikken, skriver innsenderen. Bildet viser en av Trump-tilhengerne som brøt seg inn i Kongress-bygget onsdag kveld. Foto: Mike Theiler / Reuters / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Det er vel kjent at den amerikanske eliten besitter et grunnløst selvbilde hvor USA er «demokratiets fyrtårn» på denne kloden. Men det er uforståelig at NRK lar denne vrangforestillingen bli gjentatt som nøytralt faktum, igjen og igjen. Torsdag fikk den USA-frelste juristen Sofie Høgestøl uimotsagt omtale USA som «vår demokratiske ledestjerne».

Dette burde falle på sin egen urimelighet. Fakta er som følger:

• USA er et underutviklet demokrati med meget svak folkelig innflytelse over politikken. De rikeste får alltid viljen sin i saker hvor deres mening står mot meningen til folk flest, slik Princeton-professor Martin Gilens dokumenterte i boka «Affluence and Influence» (2012).

• At USA er mer av et plutokrati (pengevelde) enn et demokrati (folkestyre), er en viktig årsak til at dette samfunnet ikke har klart å løse helt grunnleggende felles utfordringer som demokratiske land har tatt fatt i for lengst. USA har ikke noe fellesskapelig helsevesen. Amerikanerne har null dagers rett til betalt fødselspermisjon. Dette står USA helt alene om i den vestlige verden, og det skyldes at vanlige menneskers innflytelse er veldig svak i dette politiske systemet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer