DEBATT

Stormingen av Kongressen

Uforståelig av NRK

Tung dominans av «eksperter» fra én side av regjeringsleirene i norsk politikk vil være et uakseptabelt brudd med NRKs ambisjon om «balanse på sikt».

UNDERUTVIKLET: - USA er et underutviklet demokrati med meget svak folkelig innflytelse over politikken, skriver innsenderen. Bildet viser en av Trump-tilhengerne som brøt seg inn i Kongress-bygget onsdag kveld. Foto: Mike Theiler / Reuters / NTB
UNDERUTVIKLET: - USA er et underutviklet demokrati med meget svak folkelig innflytelse over politikken, skriver innsenderen. Bildet viser en av Trump-tilhengerne som brøt seg inn i Kongress-bygget onsdag kveld. Foto: Mike Theiler / Reuters / NTB Vis mer
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Det er vel kjent at den amerikanske eliten besitter et grunnløst selvbilde hvor USA er «demokratiets fyrtårn» på denne kloden. Men det er uforståelig at NRK lar denne vrangforestillingen bli gjentatt som nøytralt faktum, igjen og igjen. Torsdag fikk den USA-frelste juristen Sofie Høgestøl uimotsagt omtale USA som «vår demokratiske ledestjerne».

Dette burde falle på sin egen urimelighet. Fakta er som følger:

• USA er et underutviklet demokrati med meget svak folkelig innflytelse over politikken. De rikeste får alltid viljen sin i saker hvor deres mening står mot meningen til folk flest, slik Princeton-professor Martin Gilens dokumenterte i boka «Affluence and Influence» (2012).

• At USA er mer av et plutokrati (pengevelde) enn et demokrati (folkestyre), er en viktig årsak til at dette samfunnet ikke har klart å løse helt grunnleggende felles utfordringer som demokratiske land har tatt fatt i for lengst. USA har ikke noe fellesskapelig helsevesen. Amerikanerne har null dagers rett til betalt fødselspermisjon. Dette står USA helt alene om i den vestlige verden, og det skyldes at vanlige menneskers innflytelse er veldig svak i dette politiske systemet.

• Dette har sammenheng med at USA, ulikt alle vestlige land, aldri fikk noe sterkt arbeiderparti på 1900-tallet.

NRK-EKSPERT: Sofie Høgestøl. Foto: Geir Olsen / NTB
NRK-EKSPERT: Sofie Høgestøl. Foto: Geir Olsen / NTB Vis mer

• Dette har igjen sammenheng med at USA er et ekstremt voldelig land. Én ting er at staten ble bygd på folkemord og slaveri. En annen ting er at den amerikanske elitens vilje til vold mot arbeiderbevegelsen var så stor at bare tsarens Russland var på høyde med USA ved inngangen til 1900-tallet. Forsøkene på å bygge slike demokratiske arbeiderpartier som fikk forandre europeiske stater på 1900-tallet, ble rett og slett skutt i filler av den amerikanske nasjonalgarden. (Se min bok «Frihetens mødre» på Forlaget Oktober for dokumentasjon.)

Under opptøyene i USA 6. januar var frontfiguren for store deler av demonstrantene en mystisk mann iført horn og pels på hodet. Hvem er egentlig denne mannen? Vis mer

• Det er korrekt, som Høgestøl påpeker, at den amerikanske grunnloven ble tatt som forbilde på Eidsvoll i 1814. Men denne konstitusjonen ble altså skrevet av slavedrivere, i likhet med Uavhengighetserklæringen om at «all men are created equal». Når Høgestøl framhever USA som vårt demokratiske fyrtårn og vår ledestjerne, virker det som om hun overser at svært mange millioner mennesker ble nektet alle demokratiske rettigheter av denne slavedriverstaten. Det er ikke å ta inn over seg at black lives matter, for å si det sånn.

Ordet «slavedriverstat» er for øvrig ingen overdrivelse. I 32 av USAs første 36 leveår hadde «demokratiets fyrtårn» en slavedriver som president.

• Så trenger vi vel knapt å gå inn på alle de talende eksemplene fra nyere historie på hvordan «vår demokratiske ledestjerne» har bidratt til kupp mot demokratisk valgte ledere og fått innsatt allierte diktatorer. Som da fascisten Pinochet avsatte den sosialdemokratiske regjeringen Allende og innførte militærdiktatur i Chile. Høyre og Frp's store helt Ronald Reagan støttet diktatorene i El Salvador og Guatemala, hvis dødsskvadroner fikk titusener av sivile liv på samvittigheten. Contras i Nicaragua angrep skoler, helseklinikker og kraftstasjoner i sin kamp for å styrte den folkevalgte regjeringen der. De drepte titusener av mennesker. «They are our brothers, these freedom fighters and we owe them our help», forklarte president Reagan.

Norge er på alle måter et mer demokratisk samfunn enn USA, og har vært det i 100 år. En ideologisk forestilling om at USA skulle være vår demokratiske ledestjerne burde, som sagt, falle på sin egen urimelighet. Når dette like fullt behandles som etablert faktum i NRKs sendinger, kan det ha sammenheng med hvem statskanalen tiltror rollen som eksterne eksperter og kommentatorer.

Under stormingen av Kongressen onsdag kveld var de «uavhengige» ekspertene i NRKs studio Sofie Høgestøl og Asle Toje. Den første knyttet til det borgerlige regjeringspartiet Venstre, den andre til Frp. Ellers går det mye i Erik Løkke fra Civita og Jan Arild Snoen fra Minerva.

Tung dominans av «eksperter» fra én side av regjeringsleirene i norsk politikk vil være et uakseptabelt brudd med NRKs ambisjon om «balanse på sikt». De ansvarlige på Marienlyst burde i alle fall ikke være bekjent av en dekning der ideologiske påstander om USA som «vår demokratiske ledestjerne» får passere som nøytral ekspertkommentar.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer