LEDER

Mutert coronavirus:

Uforståelig dårlig kapasitet

Vi visste det kunne komme utbrudd av mutert virus. At det likevel tok 13 dager å få analysert viruset i Nordre Follo er sterkt kritikkverdig, og nå får vi smake konsekvensene.

BEGRENS DET SOSIALE: Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad i Helsedirektoratet sier man bør unngå å møte andre innendørs. Men det er noen unntak. Reporter: Maja Walberg Klev Vis mer
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert
Sist oppdatert

Fredag kom meldingen om et ukontrollert utbrudd i Norde Follo kommune av den britiske mutant-utgaven av coronaviruset. Konsekvensene ble umiddelbart enorme. Lørdag var kommunen, og ni andre nabokommuner, i praksis helt nedstengt med tiltak som er strengere enn de som ble iverksatt 12. mars.

Begrunnelsen har vært at situasjonen er uoversiktlig, og at det er behov for å få kontroll med spredningen av viruset.

Gitt denne reaksjonen, står ikke beredskapen i forhold.

NYE SMITTETILFELLER: Det er registrert flere nye smttetilfeller i Nordre Follo kommune det siste døgnet. Ordfører innrømmer at dette var noe de fryktet på forhånd. Video: Nordre Follo kommune Vis mer

Mens land som Storbritannia og Danmark har stor kapasitet på å analysere virustester, såkalt helgenomsekvensering, har Norge hatt svært begrenset mulighet til å gjennomføre tilsvare undersøkelser. Dermed har også muligheten for å fange opp muterte virusvarianter vært svært begrenset. I en artikkel i VG kommer det fram at danskene har kapasitet på 3000 slike tester i uka, mens Norge har klart 321 siden desember.

En så dårlig kapasitet er uforståelig.

Det muterte viruset ble først kjent i midten av desember, og har siden vært en faktor i risikovurderingen av smittesituasjonen i Norge. Flere land i Europa har hatt kraftige utbrudd av den langt mer smittsomme britiske varianten, blant annet Danmark. Sannsynligheten for et utbrudd av virusvarianten i Norge har altså vært betydelig.

Likevel tok det 13 dager å få analysert prøven med mutert virus fra Nordre Follo. Selve sekvenseringen tar 4-6 dager i Norge, men siden det har vært lite kapasitet og stor pågang, har det dannet seg kø. Dermed er sannsynligheten for at en mer smittsom variant av viruset har kunnet spre seg, svært stor.

NYE TILFELLER: Nordre Follo kommune bekrefter søndag at det er påvist 11 nye tilfeller av virusmutasjonen i området. Vis mer

Direktør Camilla Stoltenberg i Folkehelseinstituttet (FHI) sier til VG at det tar lang tid å bygge opp kapasitet til å analysere mutanter. På spørsmål om hvorfor det er så stor forskjell mellom Danmark og Norge svarer hun at hun ikke vet, men at «FHI har hatt betydelige kutt gjennom mange år, fra 2015-2019».

I samme sak svarer helseminister Bent Høie at det ikke har stått på ressurser i 2020. Det er likevel definitivt grunn til å ha forståelse for at FHIs budsjettkutt de foregående åra har satt dem i dårligere stand til å være forberedt.

FHI varslet i dag at de nå bygger opp kapasiteten. Det er bra, men lovlig seint. Tida er essensiell ved nye utbrudd. Nå er sjansen til stede for at den har løpt fra oss, og at samfunnet må gjennom mye kraftigere - og langvarige - tiltak for å få kontroll.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer