LEDER

Mutert coronavirus:

Uforståelig dårlig kapasitet

Vi visste det kunne komme utbrudd av mutert virus. At det likevel tok 13 dager å få analysert viruset i Nordre Follo er sterkt kritikkverdig, og nå får vi smake konsekvensene.

BEGRENS DET SOSIALE: Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad i Helsedirektoratet sier man bør unngå å møte andre innendørs. Men det er noen unntak. Reporter: Maja Walberg Klev Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert
Sist oppdatert

Fredag kom meldingen om et ukontrollert utbrudd i Norde Follo kommune av den britiske mutant-utgaven av coronaviruset. Konsekvensene ble umiddelbart enorme. Lørdag var kommunen, og ni andre nabokommuner, i praksis helt nedstengt med tiltak som er strengere enn de som ble iverksatt 12. mars.

Begrunnelsen har vært at situasjonen er uoversiktlig, og at det er behov for å få kontroll med spredningen av viruset.

Gitt denne reaksjonen, står ikke beredskapen i forhold.

Mens land som Storbritannia og Danmark har stor kapasitet på å analysere virustester, såkalt helgenomsekvensering, har Norge hatt svært begrenset mulighet til å gjennomføre tilsvare undersøkelser. Dermed har også muligheten for å fange opp muterte virusvarianter vært svært begrenset. I en artikkel i VG kommer det fram at danskene har kapasitet på 3000 slike tester i uka, mens Norge har klart 321 siden desember.

En så dårlig kapasitet er uforståelig.

Det muterte viruset ble først kjent i midten av desember, og har siden vært en faktor i risikovurderingen av smittesituasjonen i Norge. Flere land i Europa har hatt kraftige utbrudd av den langt mer smittsomme britiske varianten, blant annet Danmark. Sannsynligheten for et utbrudd av virusvarianten i Norge har altså vært betydelig.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer