DEBATT

Bypolitikk:

Uforståelig kritikk

Sveinung Rotevatn tegner i Dagbladet opp meningsløse motsetninger mellom by og land.

MILLIARDER: Det hjelper ikke barn eller voksne i Oslo, som trenger bedre tjenester og en romsligere økonomi, å bruke milliarder på et overdimensjonert regjeringskvartal. Slik Sveinung Rotevatns regjering gikk inn for, skriver innsenderen. Foto: Terje Pedersen / NTB
MILLIARDER: Det hjelper ikke barn eller voksne i Oslo, som trenger bedre tjenester og en romsligere økonomi, å bruke milliarder på et overdimensjonert regjeringskvartal. Slik Sveinung Rotevatns regjering gikk inn for, skriver innsenderen. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Venstre forstår tilsynelatende ikke at når regjeringen styrker alle landets kommuners økonomi, kutter i elavgiften og styrker beredskapen, så er det til gode for folk i by og bygd over hele Norge. Sveinung Rotevatn tegner heller i Dagbladet 20. mai opp meningsløse motsetninger mellom by og land.

Det hjelper ikke barn eller voksne i Oslo, som trenger bedre tjenester og en romsligere økonomi, å bruke milliarder på et overdimensjonert regjeringskvartal. Slik Rotevatns regjering gikk inn for.

NÆRE PÅ: En Tiktok-video skal vise en ukrainsk soldat i dekning. Plutselig hører han en lyd. Video: Reuters, Tiktok. Reporter: Håvard T-L Knutsen. Vis mer

At regjeringen har gjort det billigere å ha unger i barnehagen, har gitt to av tre nordmenn med lavest inntekt lavere skatt, og gitt alle frivillige organisasjoner full momskompensasjon, er derimot tiltak som hjelper. Det gjør også regjeringens styrking av økonomien til alle landets kommuner.

Sterkere kommuneøkonomi er en forutsetning for et bedre tilbud innen viktige hverdagstjenester som barnehager, skoler og eldreomsorg. Selv om ikke tiltakene er spesifikke for byene, er de god hverdagspolitikk for byfolk – og for bygdefolk.

På samme måte er regjeringens satsing på beredskap gjennom styrking av militæret, politiet og norsk matproduksjon til gode for alle nordmenn.

Regjeringen har i tillegg konkrete tiltak for byene, slik vi også har for distriktene. Vi styrker blant annet områdesatsingene, og vi har en målrettet innsats mot gjengkriminalitet – særlig i Oslo. Dette er bare noen tiltak som viser hvordan regjeringen iverksetter tiltak etter å ha lyttet til lokallagene våre, organisasjoner og vanlige folk i byene.

For distriktene har vi blant annet en offensiv satsing på bredbåndsutbygging, ladestruktur for elkjøretøy og gratisferjer. Det er høyst nødvendig med en offensiv distriktspolitikk i Norge, etter at Høyre, Frp, Venstre og KrF styrte Norge med mål om sentralisering i åtte år.

Rotevatn tar blant annet opp domstolsreformen. Her hasteinnførte Høyre-regjeringen en sentralisering av domstolsstrukturen, uten å lytte til bredden i fagmiljøene eller andre relevante aktører over hele landet. Senterpartiet og Arbeiderpartiet har, i vår prosess med å vurdere en gjenoppretting av selvstendige domstoler, gjennomført en bred høring.

Høringen viser at det er gode grunner for å ha flere selvstendige domstoler, og å lytte til mer enn utvalgte eksperter. Det er ikke byfiendtlig – men sunt folkevett.

Venstre ser også ut til å mene at det er byfiendtlig at regjeringen jobber med en forbedret rusreform. Dagens regjering ønsker ikke en politikk der vi i praksis tillater at ungdom bærer narkotika. Rusreformen som Venstre og Høyre gikk i bresjen for hadde lite annet å komme med enn å fjerne straff for besittelse av alle typer narkotika.

Vi mener det ikke er godt nok. Forebygging og rehabilitering må være del av en rusreform for å gi personer som sliter med rus et bedre liv. Enten de bor i byen eller på bygda.

Senterpartiet ønsker et aktivt folkestyre, ikke et ekspertvelde. Vi lytter til folk og bygger nærhet, trygghet og fellesskap. I by og bygd. For denne regjeringen er en regjering for hele Norge.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer