KOMMENTARER

Rettsstat i krise

Uforsvarlig rettshjelp

Vanlige folk får ikke hjelpen de trenger i rettsapparatet. Det sørger Stortinget for.

STREIKER: Den kjente forsvarsadvokaten Frode Sulland er en av initiativtakerne til advokatstreiken. Han mener rettshjelpordningen er i krise etter mer enn 20 års underregulering. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
STREIKER: Den kjente forsvarsadvokaten Frode Sulland er en av initiativtakerne til advokatstreiken. Han mener rettshjelpordningen er i krise etter mer enn 20 års underregulering. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Hvis du blir anklaget av myndighetene i Norge, har du krav på rettshjelp. Det er en viktig ordning som skiller en liberal rettsstat fra autoritære regimer og sørger for en nødvendig maktbalanse mellom samfunnet og enkeltindividet. Den grunnleggende ideen er at ingen kan beskyldes for straffbare handlinger uten mulighet til å forsvare seg.

Med andre ord, du har krav på advokat, og staten må ta regningen.

La oss si at myndighetene likevel ikke er så opptatt av kvaliteten på hjelpen du får så lenge de kan smykke seg med at ordningen er der. De bestemmer at advokaten din bare kan jobbe et begrenset antall timer, langt færre enn det som trengs til å belyse saken. Forsvareren skal få betalt i knapper og glansbilder, samtidig som staten lønner sine egne advokater langt bedre. Det ville være urettferdig, ikke sant? Det ville være som Karsten Warholm bestemte hvor mye konkurrentene fikk trene og forlangte at de skulle ha noen ekstra hindre i mesterskap.

Det gjør ikke Warholm. Men det gjør staten.

Advokatene streiker, fordi de har fått nok. Ikke i lommeboka. Den er relativt skrapet blant dem som er avhengig av det offentlige. De streiker på vegne av klienter og rettsstaten, og streiken får støtte av domstolene og domstolsadministrasjonen, langt på vei også fra høyesterettsjustitiarius Toril Marie Øie, hvis jeg skal tolke hennes forsiktige forsikring om at landets øverste rett er opptatt av rettssikkerheten her i landet. Sterkere uttalelse får du ikke derfra.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer