Ugress på livets plen

Et par minneverdige setninger på personaliasiden i Dagsavisen i går.

Det er verre med dere pressefolk.

Dere er ugress på livets plen.

Replikken falt da NTB sjekket ut kjøpeinteressen for naboleiligheten til kronprins Haakon og Mette-Marit i Ullevålsveien. Et eldre ektepar så på leiligheten for sin datter. De brydde seg ikke om kronprinsens naboskap, men pressen, derimot. Den ble fastslått til ugress på livets plen.

  • NTB-journalisten noterte samvittighetsfullt og ga seg med det. Det ville ikke jeg ha gjort. Jeg ville ha spurt om deres livs plen, om ugresset og om pressefolkene som hadde forsøplet den. Det kunne blitt et aldri så lite dykk ned i den desperate mangelen på syndebukker. Denne knappheten på samfunnets skyteskiver som så ofte fører fram til én skyldig: media og pressefolk.
  • Forfatterforeningens leder, Geir Pollen, er kommet til samme konklusjon, om enn i betydelig mindre poetiske ordelag enn ekteparet fra Ullevålsveien. Pollen hadde ikke vært leder i mange dager før han rykket ut mot mediefokuseringen på Ari Behns privatliv. Pollen mente at oppstusset rundt Behn skader seriøse forfatterskap og tilsmusser det offentlige rom.

Tro om Pollen mener at media burde utelatt å melde om Ari Behns spesialiteter ut fra hensyn til seriøse forfatterskap og det offentlige roms renhet?

Pollen henviser til det fundamentale skillet mellom privat og offentlig. For en moderne posør som Ari Behn eksisterer ikke dette skillet. Når en slik skikkelse blir kjæreste/venn med prinsessen, så har mange sider ved denne personen offentlighetens interesse.

  • Oppstyret rundt Behn går ut over hele forfatterbegrepet, sier Pollen. Hva slags begrep er det? Forfatter har da aldri vært et sertifisert begrep, men en høyst flytende betegnelse på mange slags fisker i litteraturens akvarium. Noe forfatterne selv har bidratt grundig til. Heldigvis, det kunne blitt trettende i lengden om alle var like renskurte og tariffbetalte.
  • Himmelen skal vite at pressefolk ikke alltid holder sin sti ren, og at media har hele skoger fulle av svin. Men både Pollen og ekteparet i Ullevålsveien representerer et medialt trekk i vår tid: Det er ikke så mange igjen å hamre løs på. Andre skyteskiver - som kirken, partiene, fagbevegelsen eller staten - er blitt utydelige eller fragmenterte. Men media og pressefolk, de kan alltid være ugress. På livets plen.
Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.