LEDER

Coronaviruset:

Uheldig av Stoltenberg

Vi trenger ikke mer uro rundt vaksinene.

HELSETOPP: FHI-direktør Camilla Stoltenberg under regjeringens pressekonferense om coronasituasjonen i Oslo i Marmorhallen. Foto: Annika Byrde / NTB
HELSETOPP: FHI-direktør Camilla Stoltenberg under regjeringens pressekonferense om coronasituasjonen i Oslo i Marmorhallen. Foto: Annika Byrde / NTB Vis mer
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Både regjeringen og helsemyndighetene har slått det fast gang etter gang: Det viktigste vi gjør nå i kampen mot coronapandemien, er å ta vaksiner. Det er riktignok ikke tilstrekkelig, som Camilla Stoltenberg blant andre har sagt den siste uka. Derfor er det også satt i verk sterke inngripende tiltak som skal redusere kontakten mellom oss i det daglige.

SMITTE: Camilla Stoltenberg, direktør FHI, uttrykker bekymringer for utviklingen av smitte av omikron-varianten. Video: Anabelle Bruun / Reporter Vilde Sofie Einan Vis mer

Den samme Stoltenberg har som direktør for Folkehelseinstituttet vært usedvanlig stødig gjennom pandemien, men det er grunn til å spørre hva hun har tenkt i forbindelse med en uttalelse om booster-vaksiner denne uka. På spørsmål om hvilken vaksine hun vil foretrekke dersom hun fikk velge, svarer hun Moderna.

Det er en uheldig og helt unødvendig uttalelse fra FHI-direktøren. Riktignok er det en studie fra New England Journal of Medicine som viser at Moderna-vaksinen har litt bedre effekt mot smitte, innleggelser og dødsfall enn Pfizer. Forfatterne bak samme studie understreker likevel at Pfizer også har god effekt, noe Stoltenberg selv også har vært omhyggelig med å legge til.

Andre studier viser også at det kan ha god effekt å blande vaksiner - altså at de som har tatt Moderna eller Pfizer fra før, kan ha nytte av å veksle vaksine når de får sitt booster-stikk. Stoltenberg legger vekt på dette når hun begrunner sitt valg. Fordi hun fikk Pfizer først, vil hun ta Moderna nå hvis hun får mulighet til å velge.

Disse høyst individuelle forutsetningene for helsetoppens vaksinepreferanse, har ikke relevans for ditt og mitt vaksinevalg. Er det Pfizer som er tilgjengelig ved ditt vaksinesenter når det er din tur til å få stikket, er det selvsagt at du skal takke ja. Det kan være at motivasjonen bak uttalelsen er at kommunene i større grad har bestilt Pfizer enn Moderna-vaksiner. Å snu dette mønsteret bør likevel gjøres med andre virkemidler enn dette, som kan oppfattes som et signal om at Pfizer ikke duger. Det er bare å håpe at ikke helseautoriteten Stoltenbergs velmente, men klønete uttalelse skaper uro rundt vaksinevalg.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer