Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Uhu, for et kjøpepress!

Barne-tv er reklamefri sone. Trodde du. Faktum er at barneserier ofte fungerer som reklameinnslag for bøker, cd-er, videoer, leker, sengetøy og klær. «uhu!»-ggelig for lommebøkene nå i ukene fram mot jul.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Skjult reklame

Han ser uheldige sider ved virksomheten.

- Dette er en form for reklame som dessverre er akseptert, og som bør settes under debatt. Det er skjult reklame, i motsetning til reklamefilmer mellom programmene, som ikke utgir seg for å være noe annet enn reklame. Produktsalg knyttet til barne-tv gir en enorm lojalitet. Det blir det penger av. Her tar NRK i bruk flere mediekanaler, også de ikke-redaksjonelle. Det skal bli tøft å stå imot kjøpepresset for både barn og foreldre. Her er det serien som selger produktene, fastslår han.

Stort marked

NRK og TV2 har allerede i noen år drevet med lisensiering av produkter knyttet til barne-tv-serier.

- Nå tenker tv-kanalene produktsalg allerede under planleggingen av nye serier. Det er nytt. Tidligere var det lisenshavere som foreslo for NRK å selge produkter med tilknytning til enkelte serier. Nå tar kringkasterne selv initiativet.

- Hvor stort er produktsalgmarkedet knyttet til barne-TV?

- Det er det umulig å si noe om! Her får man ikke omsetningstall gjennom mediebyråene. Slik jeg ser det, kan denne formen for reklame bli så sterk at det går utover andre mediekanaler, sier han.

Tv preger leken

Styrer Svanhild Bergmo i Grünerhagen barnehage i Oslo har registrert at barna ser mye tv og video.

- Det preger leken. Guttene ser innimellom ut til å slåss. Når vi skiller dem, forklarer de at de bare lekeslåss, slik som barne-tv-heltene fra TV3. Det blir mye meningsløs småslåssing når de har sett de voldelige tv-seriene for barn, fastslår Bergmo.

Hun er ikke like negativ til barne-tv på andre kanaler.

- Det er mye fin barne-tv på NRK, for eksempel. Fortsatt leker flere av barna med fjorårets «Blåfjellnisser» fra NRK, og snart er det på'n igjen...

Hele Norges coronakart