LEDER

Dagbladet mener:

Ukraina er taperen

Sårede soldater fra Ukraina måtte vente på en regjering som ikke ble enig med seg selv. Det er et svik mot et kjempende folk.

SÅREDE SOLDATER: Regjeringen har skapt full forvirring i evakueringene av sårede soldater fra Ukraina. Foto: Dmytro Kozatsky / Azov Special Forces Regiment of the Ukrainian National Guard Press Office / AP / NTB)
SÅREDE SOLDATER: Regjeringen har skapt full forvirring i evakueringene av sårede soldater fra Ukraina. Foto: Dmytro Kozatsky / Azov Special Forces Regiment of the Ukrainian National Guard Press Office / AP / NTB) Vis mer
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert
Sist oppdatert

Evakueringen av sårede soldater fra Ukraina til Norge likner et politisk kaos stelt i stand av regjeringen.

Dagbladet kan nå avsløre at Utenriksdepartementet først sa ja til å hente sårede soldater ut fra det krigsherjede landet. Deretter satte justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) en stopper for det hele. Det tok en hel måned før hun løftet foten sin av bremsen.

Tidligere i vår kunne Dagbladet fortelle at Ukraina ved fire ulike anledninger ba Norge om hjelp ved å ta imot skadde soldater fra landet. Først fjerde gangen skal regjeringen ha sagt ja. Det skjedde etter betydelig press fra opposisjonen på Stortinget.

Hele denne tida skal Justisdepartementet ha vært proppen i systemet.

Det unnlot også justisministeren å informere om da hun billedlig talt ble halt inn på Stortinget for å informere om regjeringens arbeid med evakueringen.

Kaoset og ansvarsfraskrivelsen vi var vitne til den gangen, utløste også undersøkelser fra Stortingets kontrollkomité. Komiteens leder, Peter Frølich (H), ville undersøke hva som skjedde bak kulissene. Nå har han fått deler av svaret, men dette viser bare behovet for at høringene gjennomføres grundig.

KRITISERER: Nestleder i Norges FN-delegasjon, Trine Heimerback, kritiserer Russlands invasjon av Ukraina under FNs sikkerhetsråd sitt møte onsdag. Video: Reuters Vis mer

Det er Stortingets konstitusjonelle ansvar å kontrollere at regjeringen gjør jobben sin. Det er ikke nødvendigvis en sak for kontrollkomiteen at statsråder og fagfolk i departementene er uenige med hverandre. Likevel er den situasjonen Ukraina står i nå så akutt, og med så stort behov for hjelp og bistand, at det ikke kan stå ubesvart hvordan regjeringen har håndtert denne interne uenigheten.

Hvis det viser seg at justisministeren har feilinformert Stortinget eller rett og slett holdt tilbake avgjørende hjelp for ukrainerne, vil det være svært alvorlig for regjeringen, men først og fremst for ukrainerne som kjemper mot en brutalt overmakt hver eneste dag.

Uavhengig av hva høringene på Stortinget konkluderer med, har dette vært en rotete prosess fra regjeringen sin side. Vi må forvente mer av vår egen regjering.

Vi vet ikke hva som har skjedd, men det gjør Mehl. Hun har bidratt til forvirring i denne debatten. Det må hun rydde opp i.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer