LEDER

Dagbladet mener:

Ukraina må inn i EU

Et ukrainsk EU-medlemskap tvinger seg fram. Selvsagt gjør det det.

UKRAINA + EU = SANT: Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj og EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen. Foto: AP / NTB
UKRAINA + EU = SANT: Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj og EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen. Foto: AP / NTB Vis mer
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Ukraina og EU har forlovet seg. Torsdag forrige uke ble Ukraina og Moldova kandidatland til EU. Det innebærer en forpliktelse fra begge sider til å forhandle med god vilje om løsninger som integrerer Ukraina i det europeiske fellesskapet.

Det europeiske fellesskapet. Det er det alt dreier seg om. For det er der Ukraina hver dag beviser at de hører hjemme, og som forplikter Europa til å ta ansvar, også for Ukraina. For så brutal, og så enkel, er virkeligheten.

Daværende president i EU-kommisjonen, José Manuel Barroso, sa i 2014 at Ukraina var fjernere fra EU-medlemskap enn New Zealand. Han hadde et poeng. For selvsagt er Ukraina altfor fattig, altfor korrupt, og dessuten dratt inn i en blodig krig som under normale omstendigheter gjør at Ukraina er fjernere fra medlemskap i EU enn landet på den andre siden av kloden.

Men omstendighetene er langt fra normale, selv om selve medlemskapet sannsynligvis er flere år unna. Derfor har ikke EU noe valg. Unionen hadde ikke vært seg selv hvis den ikke hadde åpnet for ukrainsk medlemskap. EU er tuftet på en tanke om fred og utvikling i Europa, som ganske særlig forplikter nå.

De beste argumentene for ukrainsk medlemskap i EU er konsekvensene hvis unionen hadde lukket døra. Det ville vært en beskjed til den russiske presidenten Vladimir Putin om at han har rett i at Ukraina – i motsetning til andre fattige og korrupte land i Europa som har blitt medlemmer – ikke er et selvstendig, europeisk land. EU ville da langt på vei ha bekreftet at Ukraina ikke har krav på å være noe eget land, men bare er en naturlig forlengelse av Russland selv, som jo er Putins poeng. Det kan selvfølgelig aldri et sivilisert Europa akseptere.

Det faktum at Ukraina er i krig kan brukes begge veier. Men den russiske reaksjonen på nyheten i forrige uke var behersket. Det er Nato, Vestens militære gren, som er tornen i øyet, ikke EU. Til tross for at et EU medlemskap vil endre verdiene til ukrainerne mye mer enn et Nato-medlemskap. For det er i EU verdiene – både de økonomiske og de ideologiske – framfor alt ligger, og ikke i det sikkerhetspolitiske eller militære. Det er det som vil vende ukrainerne mot Vesten, og gjøre at det åndelige fellesskapet Ukraina og Russland gjennom århundrene har hatt, forsvinner.

Dette understreker enda en gang det historiske nederlaget Putins Russland står overfor i denne meningsløse krigen. Det Ukraina Putin skulle vinne tilbake med krig, vil i stedet snart være forankret i vestlige verdier, både økonomiske og ideologiske. EU gjør rett i å åpne for ukrainsk medlemskap nå.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer