DEBATT

Vesten i krise

Ulikhet er gift i samfunnet

Hvordan kan mennesker i samme land sitte med så totalt ulike forståelser av virkeligheten? Jeg mener at det skjer når mennesker opplever mer mistillit enn tillit, mer avmakt enn makt og mer ulikhet enn likhet.

AVMAKT OG SINNE: Når noen opplever at livet blir litt verre dag for dag, så er det ikke bare urettferdig – det former også hvordan vi forholder oss til folk rundt oss i samfunnet. Hvordan vi lever. Helsa. Tilliten. Trua på framtida, skriver innsenderen. Foto: John Minchillo / AP / NTB
AVMAKT OG SINNE: Når noen opplever at livet blir litt verre dag for dag, så er det ikke bare urettferdig – det former også hvordan vi forholder oss til folk rundt oss i samfunnet. Hvordan vi lever. Helsa. Tilliten. Trua på framtida, skriver innsenderen. Foto: John Minchillo / AP / NTB Vis mer
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Siden Donald Trump kom ned rulletrappa på Trump Tower i 2015, har han satt sitt preg på nyhetsbildet. Trump har vært så dominerende at han har vært umulig å unngå. Det var et sjokk for mange da noen så uegnet som han ble valgt som president, siden ble det bare verre.

Anført av Trump har Det republikanske partiet gått til angrep på mediene og de demokratiske institusjonene. Trump har brukt posisjonen sin til å inspirere ekstreme grupperinger og legitimere konspirasjonsteorier. Han har demonisert sine politiske motstandere. Først kom ordene. Så kom handlingene.

Etter at han tapte valget, har Trump brukt sin posisjon til å spre grunnløse konspirasjonsteorier og løgner om valgresultatet. Hans advokater har fått presentere saken sin i minst 62 rettssaker og tapt.

Men for Trump handlet det aldri om å bevise sin sak. Det handlet om å fortelle en historie, og sørge for at mange nok trodde på den.

6. januar ble Kongressen angrepet av voldelige ekstremister. Politikere barrikaderte seg på kontorer mens Kongressen ble rasert. Mennesker døde, og mange politifolk ble skadet. Det som skjedde er sjokkerende, men ingen overraskelse. De voldelige opptøyene i den amerikanske kongressen er en logisk fortsettelse av den kursen høyresiden har ført landet i de siste årene.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer