KOMMENTARER

IS-kvinnen:

Ulovlig kjærlighet

Å gifte seg og få barn kan ikke være straffbart, mener IS-kvinnens forsvarer. Men det er nettopp dette retten skal avgjøre, skriver Martine Aurdal.

Ulovlig kjærlighet
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Kan det være straffbart å føde barn, vaske hus og lage mat?

Ja, hvis det anses som «deltakelse i en terrororganisasjon». Påtalemyndigheten mener IS-husmødre skal straffes på samme måte som IS-krigere. Derfor står kvinnen i Oslo tingrett tiltalt etter straffelovens paragraf 136 a, med en strafferamme på seks års fengsel.

Nei, mener kvinnens forsvarer Nils Christian Nordhus. Han argumenterer med at ekteskap ikke kan være deltakelse, fordi dette bryter med retten til familieliv – som er beskyttet etter menneskerettighetskonvensjonens paragraf 8.

– Straff terroristene, straff ikke familien, sa Nordhus i sine innledende merknader mandag.

Problemstillingen var en viktig del av diskusjonen før innføringen av denne paragrafen, likevel er det ikke noe enkelt svar på hvor grensa for deltakelse går. Kvinners innsats i hjemmet var avgjørende for den Islamske staten. De skulle bidra til å bygge et samfunn, føde og oppdra nye krigere.

Rettspraksis er så langt bare én tingrettsdom, der en norsk kvinne ble dømt fordi hun var på vei til Syria for å gifte seg med en IS-kriger.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer