DEBATT

Rovdyr i utmarka:

Ulvehat på repeat

Ulv hører i aller høyeste grad hjemme i norsk natur. Evolusjonært er den en helt sentral art i det norske skogs-økosystemet.

VIL UTRYDDE ULVEN: Ulven hører ikke hjemme her, sier Senterpartiets Emilie Enger Mehl i Dagbladet 16. august, og bekrefter at hun ønsker ulv utryddet fra Norge. Her sammen med partileder Trygve Slagsvold Vedum. Foto: Javad Parsa / NTB
VIL UTRYDDE ULVEN: Ulven hører ikke hjemme her, sier Senterpartiets Emilie Enger Mehl i Dagbladet 16. august, og bekrefter at hun ønsker ulv utryddet fra Norge. Her sammen med partileder Trygve Slagsvold Vedum. Foto: Javad Parsa / NTB Vis mer
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Ulven hører ikke hjemme her, sier Senterpartiets Emilie Enger Mehl i Dagbladet 16. august, og bekrefter at hun ønsker ulv utryddet fra Norge. Det er fristende å gjespe. Senterpartiets ulvehat på repeat er valgkampens minste nyhet.

EVAKUERINGEN FRA AFGHANISTAN: Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) hasteinnkalte tirsdag kveld 24. august til pressemøte om situasjonen i Afghanistan. Video: Regjeringen.no Vis mer

Men ulvehat burde likevel være en av de viktigste sakene i stortingsvalget 2021. Det er nemlig det mest ekstreme symbolet på en holdning til natur som ødelegger jordas livsgrunnlag. Senterpartiets ulvehat oppsummerer den gammeltestamentlige forestillingen om at natur finnes for at mennesker skal bruke den opp, og at det vi ikke liker i naturen skal utryddes.

Inkludert ulv på begge sider av svenskegrensa er det omkring 100 ulv i Norge. Disse er fordelt på 324.000 kvadratkilometer, med to millioner sau på sommerbeite, 250.000 tamrein og kanskje 600.000 hjortevilt. Av det totale tapet på 100.000 sau/lam per år utgjør tap til ulv noen hundre.

Ulven har heller ikke skyld i de store endringene i norsk landbruk de siste hundre årene, som dens struktur, antall bruk, produksjon og kulturlandskap. Det er derimot landbruks- og samferdselspolitikk, prisreguleringer, skatter og avgifter og klima som er årsaken til endringene.

Ulv hører i aller høyeste grad hjemme i norsk natur. Evolusjonært er den en helt sentral art i det norske skogs-økosystemet. Det er for eksempel tusenvis av års evolusjon sammen med ulv som har gjort elg og hjort til de dyrene de er. Mange andre arter er direkte og indirekte tilpasset ulv.

Senterpartiets påstander om ulv mangler fotfeste i fakta. Men politisk er det en tung realitet, som mer eller mindre deles av mange partier. Ulv brukes som symbol på by-land-konflikt, men symboliserer først og fremst kampen for å få bruke natur som man vil. Hvis rødlistede arter og kritisk naturmangfold står i veien, som myr, løvetann, klippeblåvinger eller ulv, så skal de vike.

Det er denne holdningen til natur som FNs Naturpanel nå innstendig ber alle land om å legge bort. Essensen i Naturpanelets siste rapport er: Vi forbruker og ødelegger natur i et omfang som vil ramme oss selv hardt og fort. Et artstap uten sidestykke i jordas nyere historie, som akselererer.

En million arter truet av utryddelse. Kostnadene for alle samfunn vil bli enorme, både hva gjelder matproduksjon og tapte inntekter. Det vil derfor være svært lønnsomt for fellesskapet å overvinne motstanden mot å ta vare på naturen. I valgkampen 2021 er vi nødt til å forstå at dette også gjelder Norge.

FNs Naturpanel er akkurat det samme som FNs klimapanel; en institusjon som oppsummerer verdens beste forskning på naturens tilstand, og omsetter det i en tilstandsrapport med råd om tiltak. Naturpanelet har foreløpig lite politisk innflytelse. Det hadde også Klimapanelet for 20 år siden.

Nå er Klimapanelet direkte premissleverandør for internasjonal politikk, investeringer og teknologiutvikling. Det kommer også Naturpanelet til å bli. Derfor går MDG til valg på at Norge skal følge Naturpanelets anbefalinger nå, ikke tusle på en sti av naturødeleggelser i enda 20 år.

Ulv er bare natur. I likhet med det aller meste av naturen er den i første omgang verken nyttig, snill eller grei. Ulv smaker vondt. Og den er Norges mest politiske dyr.

Stortinget vi skal velge den 13. september må bli et Storting som aksepterer og respekterer ulv i norsk natur, fordi det betyr at har vi også skaffet oss en politikk som vil skape velferd på lag med naturen, ikke i krig mot den.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer