KOMMENTARER

Ti år siden 22. juli:

Ulven og hans flokk

Anders Behring Breivik var en ensom ulv, men han kom fra en flokk. Nå er han bare ensom, men flokken er stadig en trussel.

FORBINDELSER: I siste utgave av tidsskriftet «Perspectives on terrorism» vises det til mellom 20 og 25 tilfeller av planlagt, avslørt eller gjennomført terrorisme der navnet til Anders Behring Breivik er med i etterforskningen. Foto: Bjørn Langsem
FORBINDELSER: I siste utgave av tidsskriftet «Perspectives on terrorism» vises det til mellom 20 og 25 tilfeller av planlagt, avslørt eller gjennomført terrorisme der navnet til Anders Behring Breivik er med i etterforskningen. Foto: Bjørn Langsem Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Terrorens formål er å skape frykt og ustabilitet som kan danne grunnlag for revolusjonære endringer av samfunnet. Ut fra en slik målestokk er terrorist Breivik en absolutt taper. Råskapen rystet Norge, men aldri ut av balanse. Hele nasjonen samlet seg i et bredt fellesskap til forsvar for demokratiske verdier og folkets mangfold. Selv sitter terroristen et sted der Bjørnøya må fortone seg som Manhattan.

Det betyr ikke at angrepet 22. juli er uten langsiktige konsekvenser, eller at terroristen Breivik er død materie. Både i Norge, og internasjonalt, er det tydelige effekter av massemordet på Utøya og bomben utenfor regjeringsbygget. Alle store terrorangrep har både kortsiktige og langsiktige konsekvenser. Dette omfatter ofrene og deres pårørende, folkehelsen, økonomien, offentlig administrasjon, sikkerhetstiltak, ny terrorlovgivning, politiske prosesser og debattkulturen. Bare ødeleggelsen av regjeringskvartalet krever nybygg som er beregnet til 36 milliarder kroner.

Har Anders Behring Breivik også hatt betydning for utviklingen av høyreekstremistisk terror når det gjelder ideologi, metoder og som forbilde? Det er temaer som drøftes av forskere i siste nummer av tidsskriftet «Perspectives on terrorism» som utgis av universitetet i Leiden i Nederland. Blant forfatterne er forskerne Tore Bjørgo, Anders Ravik Jupskås, Graham Macklin, Lars Erik Berntzen og Jacob Aasland Ravndal.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer