KOMMENTARER

Storbyene

Umulig å redde

Posisjonen som landets største parti faller. Oslo faller. Kristiansand og Sandnes faller. Stavanger faller kanskje. I Bergen og Trondheim kjemper Ap for livet for å beholde makta.

VINKER HAN FARVEL? Posisjonen som Norges største parti er tapt for Jonas Gahr Støre og Ap.
VINKER HAN FARVEL? Posisjonen som Norges største parti er tapt for Jonas Gahr Støre og Ap. Vis mer
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Jonas Gahr Støre og Arbeiderpartiet har fått mye ros i valgkampinnspurten, men det ble umulig å reise seg fra sommerens begredelige meningsmålinger. Erna Solberg og Høyre blir Norges største parti med klar margin. I flaggskipet Oslo ligger de rødgrønne an til å miste flertallet. Eirik Lae Solberg (H) blir ny byrådsleder uten støtte fra INP, som ikke kommer inn i bystyret.

Bergen er som ventet kastet ut i en svært uklar situasjon. Ap ligger an til å beholde alle sine 13 bystyrerepresentanter, men må trolig gi fra seg byrådet, dersom Venstre hopper over til en borgerlig konstellasjon igjen. Men her må det snakkes med både Pensjonistpartiet, Bergenslisten og INP for å få tilstrekkelig antall mandater. MDG har også satt seg selv i spill, så dette vil ta tid.

Det er likevel problemene i Valgdirektoratet som har gjort spenningen ulidelig i mange av storbyene. Ferdig telte stemmer er ikke blitt publisert på grunn av dette. Det er ubegripelig at det heller ikke denne gangen gikk knirkefritt å få ut valgresultatene.

Stavanger ble som ventet en opptur for Ap, med en oppslutning på over 30 prosent, størst i byen og fire nye mandater i kommunestyret. Tilbakegangen for de øvrige samarbeidspartnerne gjør likevel at Sissel Knutsen Hegdal (H) har mulighet for å erobre makta, men INP er på vippen og sitter i natt i forhandlinger med begge sider. I nabobyen Sandnes ligger derimot Ap, som i dag har ordføreren, an til en tilbakegang på over ti prosentpoeng. Høyre og Frp har mer eller mindre flertall alene, men den dårlige kjemien mellom disse to lokalpartiene åpner for andre kombinasjoner.

Høyre ligger an til framgang i Trondheim, men må i tilfelle lokke MDG over i for å ha mulighet for å ta makta tilbake etter 20 Ap-år. Trolig prøver de rødgrønne å sette sammen et styringsdyktig flertall. Det gjør de helt sikkert i Tromsø, der Ap-ordfører Gunnar Wilhelmsen kan notere stor framgang og klart flertall for venstresiden.

Også i Kristiansand ligger det an til maktskifte etter et godt valg både for Høyre, Frp, KrF og Venstre. Ap har ordføreren nå, men Jan Oddvar Skisland stiller ikke til gjenvalg og partiet ligger an til en oppslutning på svake13,9 prosent. Mathias Bernander (H) blir dermed ny ordfører i Sørlandets hovedstad, der velgerne har bestemt at 14 partier skal utgjøre bystyret.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer