LEDER

Umusikalsk og svikefullt

Norwegians forsøk på å komme seg unna bonusforbudet er umusikalsk, og et svikefullt svar til myndigheter som stilte opp tross sterke motforestillinger.

SNIKER SEG UNNA: Norwegian gjør nå alt for å snike seg unna bonusforbud selskapet ble ilagt i forbindelse med utbetaling av et stort kriselån fra staten. Foto: NTB
SNIKER SEG UNNA: Norwegian gjør nå alt for å snike seg unna bonusforbud selskapet ble ilagt i forbindelse med utbetaling av et stort kriselån fra staten. Foto: NTB Vis mer
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert
Sist oppdatert

Norwegian flyr igjen høyt etter selvpåførte økonomiske problemer og kraftig trøbbel under corona-krisa. Det er takket være hardt arbeid fra ansatte og ledelse, en dose flaks med uro hos konkurrenten SAS – men ikke minst takket være et kriselån fra staten under pandemien på 3 milliarder kroner.

KONKURSBESKYTTELSE: Norwegians konsernsjef Jacob Schram underretter pressen, etter at det ble kjent av Norwegian søker konkursbeskyttelse for to datterselskaper i Irland. Video: NTB Scanpix Vis mer

I forbindelse med kriselånet godtok selskapet et bonusforbud. Seint på våren i fjor utbetalte likevel selskapet en bonus til daværende konsernsjef Jacob Schram og daværende finansdirektør Geir Karlsen. Da dette ble kjent, skapte det kraftige reaksjoner. Siden har staten, ved næringsdepartementet, forsøkt å få selskapet til å omgjøre bonusutbetalingene.

Denne forpliktelsen gjør Norwegian nå alt de kan for å snike seg unna.

Selskapet gjør det nå godt økonomisk. Rett før helga presenterte flyselskapet sitt beste 2. kvartalsresultat noensinne, med et overskudd før skatt på over 1,2 milliarder kroner. Norwegian vil tilsynelatende av prinsipp ikke betale tilbake beløpet tilsvarende millionbonusene.

I arbeidet med å sno seg unna avtalen med staten bruker selskapet advokatfirmaet Bahr til å bygge opp en tvilsom argumentasjonsrekke.

Norwegian fikk kriselånet sommeren 2020. I desember samme år søkte selskapet konkursbeskyttelse. Bahr mener dermed forpliktelsen overfor staten gikk fra å være en «realforpliktelse» til å bli en «pengeforpliktelse». Altså at konkursbeskyttelsen rensket vekk forpliktelsen om bonusforbud satt av staten.

Alle skjønner at bonusforbudet ikke er et avgjørende økonomisk poeng for en søkkrik stat. Bonusforbudet er et politisk krav, ment for å signalisere ønske om måtehold av ledelse og eiere – og for å legitimere denne typen statlige håndsrekninger til selskaper i nød.

Norwegians konkursbeskyttelse rensker ikke opp i dette. Det er en formaljuridisk snikmanøver.

Geir Karlsen, som fikk sin andel av bonusmillionene, er siden blitt konsernsjef. Han forsvarer at Norwegian fastholder bonusavtalen, og sier at selskapet nå er opptatt av å «se framover». Det er et arrogant ikke-svar.

Staten vurderer antakelig nå hvilke muligheter som finnes for å forfølge denne saken videre. Enkelte på Stortinget ber staten saksøke Norwegian. Hvis det er juridisk grunnlag for det, bør det helt klart gjøres.

Norwegians forsøk på å komme seg unna bonusforbudet er umusikalsk, og et svikefullt svar til myndigheter som stilte opp tross sterke motforestillinger mot krisemilliardene. Det er også i seg selv et argument mot framtidige krisemilliarder fra staten til næringslivet, for eksempel i form av strømstøtte, når en ser at selskaper gjør sitt ytterste for å komme unna opplagte begrensninger i avtalene.

Etter håndteringen av denne saken, mistenker vi ikke Norwegian for å bry seg nevneverdig om denslags.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer