DEBATT

Økonomien i Helse-Norge

Under dobbelt press

Norge har forutsetninger for å skape bedre sykehus enn i dag. Dedikert personale strekker seg langt for å bøte på manglene i systemet, men nå bør det tas politiske og administrative grep også.

PANDEMIEN: Coronapandemien har vist hvor viktig det er at sykehusene har tilstrekkelig kapasitet og kompetanse, skriver innsenderne. Bilde fra Bærum sykehus med personale iført smittevernutstyr under behandling av coronasmittede. Foto: Vestre Viken HF / NTB
PANDEMIEN: Coronapandemien har vist hvor viktig det er at sykehusene har tilstrekkelig kapasitet og kompetanse, skriver innsenderne. Bilde fra Bærum sykehus med personale iført smittevernutstyr under behandling av coronasmittede. Foto: Vestre Viken HF / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Ressursmangel og økonomisk press på sykehusene er forsterket under coronapandemien og ses nå i store deler av den vestlige verden.

De siste 30 årene har antall sykehussenger i England blitt halvert, og helseministeren der innrømmet i 2019 at utviklingen hadde gått for langt.

I Frankrike har sykehusansatte advart lenge, og regjeringen lanserte høsten 2019 en krisepakke for sykehus. Det var før coronapandemien, og sykehusene hadde for lite ressurser allerede da.

I dag, cirka et år etterpå, ser vi at pandemien overbelaster sykehus i Frankrike, England, Sverige, USA og mange andre land. Media forteller om sykehus og ansatte på randen av sammenbrudd.

I Norge liker vi å si at vi har verdens beste velferdsordninger, men sykehusene er under press her også. Dette merkes særlig av dem som ikke har økonomi til å sikre seg private tilbud.

Helsestatistikk fra OECD i 2018 viste at i 2016 var det i Norge 3,7 sykehussenger pr. tusen innbyggere, mot 8,1 i Tyskland, 6,1 i Frankrike og 5,1 som gjennomsnitt for de 28 EU-landene. I Norge var tallet 5,0 i år 2000, noe som viser at det her til lands har vært stor reduksjon.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer