KOMMENTARER

Undertrykkelse

Det er langt fra Haugenstua til Y-blokka.

Undertrykkelse
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Kulturministeren strigråt, skrev han på Facebook, etter å ha lest 48 sider av «Gul bok».

«Boken presser frem minner fra ungdomstid, oppvekst – kostnaden med klassereisen – den ubeskrivelige krevende klassereisen! Kampen.»

Abid Raja har vært åpen om en vanskelig barndom i trange kår. Han skrev at kunne være terapi «for oss i andre generasjon». Men det er langt flere nordmenn enn dem med minoritetsbakgrunn som kan kjenne seg igjen.

Zeshan Shakar er Oslos Édouard Louis. Begge entret den litterære stjernehimmelen med sine debutromaner. «Farvel til Eddy Bellegueule» er Louis' selvbiografiske historie om en ung, homofil mann fra fattige kår på den franske landsbygda. Bellgeueule flytter til Paris, går på eliteskole og entrer kultureliten under sitt nye navn Louis. Shakar bruker sin egen klassereise som inspirasjon for sine hovedpersoners oppvekst og erfaring – fra blokka på Stovner med en uføretrygdet alenemor til akademia og byråkratiet.

Forfatternes neste bøker er tematiske forlengelser. I «Voldens historie» utdyper Louis hvordan hans seksualitet ble brukt mot ham i hjembygda – men også i Paris. I essayet «Hvem drepte faren min» holder han ledende politikere ansvarlig for hans fattige fars undergang. Bøkene har utløst heftige debatter om klasse, i Norge særlig etter at Kjartan Fløgstad anklaget Louis for å demonisere arbeiderklassen. I 2016 åpnet debatten et rom for å snakke om hvordan ulike strukturer virker sammen. Louis drar eksplisitt linjer mellom ulike former for undertrykkelse: Rasisme, klasse, seksualitet og kjønn. Zeshan Shakar åpner det samme rommet på norsk.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer