DEBATT

Sian og ytringsfrihet-debatten:

Undervurderer Sians voldspotensial

Gir man rasister offentlige plattformer til å fremme voldsforherligende budskap, gir man næring til enkeltpersoners vilje til å ty til vold.

OMSTRIDT: - Statskanalen åpnet et vepsebol da Solvang insisterte på at SIAN skulle navngi enkeltmuslimer som bør interneres/deporteres, skriver kronikkforfatteren. Foto: Skjermdump / NRK
OMSTRIDT: - Statskanalen åpnet et vepsebol da Solvang insisterte på at SIAN skulle navngi enkeltmuslimer som bør interneres/deporteres, skriver kronikkforfatteren. Foto: Skjermdump / NRK Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

I etterkant av «Debatten» om Sian og ytringsfrihet torsdag 3. september har det kommet sterke motreaksjoner, men også støtteerklæringer til sendingen.

I et innlegg i Aftenposten begrunner NRKs redaktør Knut Magnus Berge gjestingen av Sians leder med at organisasjonen har hatt flere markeringer i det siste, og det har vært motdemonstrasjoner mot disse. Ifølge Berge var temaet for sendingen grensene for ytringsfriheten, og at det derfor «ville vore paradoksalt å diskutere ytringsfridomens yttergrenser, med Sian som døme, utan at dei var med».

Hadde dette vært tilfellet, nemlig en sending dedikert til en debatt om ytringsfrihetens formål, vilkår, konflikter og dilemmaer så ville programmet vært både berikende og konstruktivt, ja kanskje selv for dem som prinsipielt er imot å gi ekstreme grupperinger direkte tilgang til massemedia gjennom statskanalen i beste sendetid. Slik ble det likevel ikke.

Allerede ved Solvangs introduksjon av programmet ble det klart at utgangspunktet for sendingen var hvordan de «uberørte» (les: privilegerte) i samfunnet bør ta stilling til Sian. For skal vi ta Solvang på ordet er organisasjonen en liten gruppe som livnærer seg på å krenke islam: «De gangene ingen møter opp skjer det ingenting. Men møter noen opp og lar seg bli krenket, ja da blir det bråk. Et bråk vi andre tvinges til å ta stilling til.»

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer