DEBATT

Klimakrisen: Earth Overshoot Day

Ungene arver en bunnløs gjeld

Spesielt for politikere som er redde for hvordan velgerne vil reagere på sannheten, er det fristende å ikke tenke på dette, eller snakke for mye om hvor langt over jordas evne vi lever.

EARTH OVERSHOOT DAY: Vi tilhører et land som overforbruker på bekostning av folk andre steder, og en generasjon som overforbruker på bekostning av kommende generasjoner, skriver kronikkforfatteren. Foto: MDG
EARTH OVERSHOOT DAY: Vi tilhører et land som overforbruker på bekostning av folk andre steder, og en generasjon som overforbruker på bekostning av kommende generasjoner, skriver kronikkforfatteren. Foto: MDG Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

«Den 22. august har mor og far brukt opp hele årslønna. Vi kjøper og bruker og kaster så mye mer enn det vi egentlig trenger, så fra i dag og fram til nyttår lever vi på forbrukslån. Det gjør vi hvert år og har ingen planer om å endre på det i åra som kommer. Det er selvfølgelig dumt at dere, våre barn, ligger an til å arve et liv som gjeldsslaver, men vi tenker at det kan dere sikkert klare å finne en løsning på. Det viktigste er at vi voksne ikke gjør noe som faktisk betyr at vi må endre våre vaner.»

Denne beskjeden sender vi til våre barn og til framtidige generasjoner hvert eneste år på Earth Overshoot Day – dagen vi har brukt mer naturressurser enn kloden klarer å skape i løpet av hele året. I år er dagen 22. august.

Fra og med da lever vi på biologiske, økologiske og klimatologiske forbrukslån som kommende generasjoner skal få betale for. Det er ikke fordi vi har dårlig råd.

22. august er for øvrig dagen for verden sett under ett. I Norge hadde vi brukt opp vår andel av ressursene allerede for fire måneder siden. Siden 18. april har vi brukt av andres andeler. Vi tilhører et land som overforbruker på bekostning av folk andre steder, og en generasjon som overforbruker på bekostning av kommende generasjoner.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer