DEBATT

«Den største forbrytelsen»

Unnskylder ikke den uetterrettelige kildebruken

En vellykket filmatisering av Marte Michelets første bok kan ikke unnskylde den omfattende uetterrettelige kildebruken i hennes siste bok.

VIKTIG HISTOIERE: - En så viktig del av norsk historie bør ikke behandles på denne måten. Det er vårt enkle poeng, skriver innsenderen. Foto: Karl Erik Brøndbo/Fantefilm
VIKTIG HISTOIERE: - En så viktig del av norsk historie bør ikke behandles på denne måten. Det er vårt enkle poeng, skriver innsenderen. Foto: Karl Erik Brøndbo/Fantefilm Vis mer
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

29. desember skrev Jan Erik Smilden en lengre artikkel i Dagbladet etter å ha sett filmen «Den største forbrytelsen». Filmen er basert på Marte Michelets første bok med samme navn fra 2014 og beskriver skjebnen til den norsk-jødiske familien Braude under okkupasjonen. I innlegget kommenterer Smilden kritikken som Bjarte Bruland, Elise Barring Berggren og jeg har fremmet mot Michelets andre bok i «Rapport frå ein gjennomgang av ‘Hva visste hjemmefronten?’».

Smilden skriver at «De som kritiserer Michelets bøker, bør etter hvert ta seg en tur på kino for å se ‘Den største forbrytelsen’». Insinuasjonen om at vi som kritiserer Michelet for uetterrettelig kildebruk ikke kan nok om norsk-jødisk historie eller ikke bryr oss om den er ikke bare usaklig, men avsporer en viktig debatt.

«Med filmatiseringen av ‘Den største forbrytelsen?’ viser Michelet at hennes bøker er liv laga, uansett om det er faktafeil i ‘Hva visste hjemmefronten?’», skriver Smilden. Men den viktige historien til familien Braude kan ikke brukes til å dekke over uetterrettelig kildebruk i en annen av Michelets bøker. Omfattende feil i én bok kan ikke unnskyldes med at filmatiseringen av en annen bok av samme forfatter har blitt vellykket.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer