LEDER

Dagbladet mener:

Unødvendig inflasjon

Tida hvor du kan bruke tusenvis og årevis på å forbedre karakterene dine fra videregående kan gå mot slutten. Godt er det.

STUDENTENE BØR HEIE: Forskning- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe bør reformere opptakssystemet. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet.
STUDENTENE BØR HEIE: Forskning- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe bør reformere opptakssystemet. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet. Vis mer
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Hvert eneste år bruker titusenvis av unge mennesker mye tid, penger og krefter på å forbedre karaktersnittet sitt fra videregående skole. I fjor var det nesten 30 000 elever som tok en såkalt forbedringseksamen. Tidligere år har tallet vært enda høyere.

For den enkelte gir det kanskje mening. Hvis drømmestudiet er innen rekkevidde, vil man selvsagt gjøre mye for å nå opp og komme inn.

Likevel er det et system som i sum bli ganske meningsløst. For samfunnet og utdanningssystemet vårt er det i hvert fall tilnærmet uten verdi at man bruker årevis på å samle opp alderspoeng og ta opp fag fra videregående til man er langt opp i 20-åra.

Det er en av faktorene som gjør at norske studenter er blant de eldste i Europa. Hver fjerde student har bikket 30 år.

Forrige uke mottok forskning- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe en anbefaling om å rydde opp i uføret. Det såkalte Opptaksutvalget foreslår en rekke radikale grep, herunder å fjerne muligheten til å forbedre vitnemålet sitt og å fjerne alle dagens tilleggspoeng.

Det vil bety at alle som søker seg inn på studier konkurrerer på like vilkår – uansett hvor gammel du er og hvilke andre tilleggspoeng du har samlet opp. Det vil fjerne den urimelige fordelen som eldre har over yngre søkere.

Det ville likevel vært for strengt å lukke døra helt for muligheten til å forbedre resultatene sine fra videregående. Derfor har utvalget foreslått at en andel av plassene på studieretningene med konkurranse skal være reservert søkere som tar en standardisert opptaksprøve for å komme inn på studiet. Det vil være en nødvendig ventil og kunne gi mange en andre mulighet til å komme inn.

Forslaget er ikke perfekt, men det er et godt utgangspunkt for diskusjon. Målet må være å bli kvitt den unødvendige inflasjonen i karakterer vi får av at så mange bruker årevis av livet sitt på å forbedre vitnemålet fra videregående opplæring.

Ola Borten Moe, som er erklært persona non grata (uønsket person) av studentparlamentene ved Universitetet i Bergen og Oslo, kan endelig få en god sak. Studentene burde heie på ham denne gangen.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer