LEDER

Dagbladet mener:

Unødvendig smerte for familien

Det må være regler og grenser for hvem som skal få kommunale boliger. Men situasjonen der en familie blir kastet på dør midt på vinteren, kunne og burde vært unngått.

VEKKER STERKE REAKSJONER: Politiet kastet ut fembarnsfamilien Jama fra den kommunale leiligheten på Tøyen. Foto: Privat / Bjarte Breiteig.
VEKKER STERKE REAKSJONER: Politiet kastet ut fembarnsfamilien Jama fra den kommunale leiligheten på Tøyen. Foto: Privat / Bjarte Breiteig. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

I forrige uke ble familien til Mohamed Jama kastet ut fra leiligheten sin på Tøyen i Oslo av bevæpnet politi, fordi Jama i fjor tjente 15 000 kroner over den veiledende inntektsgrensen for å ha rett til kommunal bolig. Familien har fem barn, og faren hadde nektet å flytte ut da de ikke var garantert noe midlertidig sted å bo. Saken har skapt stort engasjement.

Det er mange trengende som har behov for kommunale boliger i Oslo. All den tid kommunen ikke disponerer så mange boliger som de skulle ønske, vil det måtte settes en grense for hvor høy inntekt du kan ha og stadig få leiekontrakten for en kommunal bolig fornyet.

Det er slik sett en skvær sak at en familie med en inntekt som overstiger denne grensen, ikke vil få fornyet kontrakt, og Boligbygg i Oslo opplyser om at alle leietakere får varsel seks måneder før leiekontrakten utløper, og at det sendes mellom fire og atten varsler før en utkastelse. Det er likevel en sak som burde vært løst på en bedre måte, så en stor familie ikke ville blitt satt på gata, midt på vinteren og under en pandemi.

For det første er det lett å se for seg at det fort kan skje at en familie tjener femten tusen kroner over inntektsgrensen, kanskje uten å ha full oversikt over pengene som kommer inn og uten at dette betyr at de har fått høyere inntekt på sikt. Her burde det finnes enkle mekanismer for å kunne rapportere inn og rydde opp, uten at en enkelthendelse uvegerlig vil føre til at familien blir hjemløs. Det er også svært betenkelig at utkastelsen skjer før Jama har fått vite om klagen han har sendt på vedtaket blir tatt til følge eller ikke.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer