DEBATT

Riksrevisjonen:

Unyansert om vår rapport

Riksrevisjonen anbefalte Olje- og energidepartementet å ha en bedre faglig dialog med Klima- og miljødepartementet om vilkår i utvinningstillatelser hvor det er særskilte utfordringer.

STRENGERE VILKÅR: Det er bare i enkelte utvinningstillatelser at flere offentlige høringsinstanser har ment det nødvendig å stille strengere vilkår for å ivareta miljø eller fiskeri, eller har frarådet at området lyses ut, skriver riksrevisor Per Kristian Foss. Foto: NTB
STRENGERE VILKÅR: Det er bare i enkelte utvinningstillatelser at flere offentlige høringsinstanser har ment det nødvendig å stille strengere vilkår for å ivareta miljø eller fiskeri, eller har frarådet at området lyses ut, skriver riksrevisor Per Kristian Foss. Foto: NTB Vis mer
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

I en kronikk i Dagbladet 9. september skriver NTNU-professor Espen Moe og koordinator Stig Larssæther for NTNU Bærekraft følgende:

«Oljedirektoratet trumfet i 2020 igjennom sitt syn om å flytte iskanten nordover, og gikk mot alle de andre 11 medlemmene i Faglig forum, inklusive tunge miljøfaglige institusjoner som Havforskningsinstituttet, Norsk Polarinstitutt og Miljødirektoratet. Riksrevisjonen hevdet i 2019 at Olje og Energi Departementet (OED) konsekvent har tilsidesatt faglige råd og tildelt lisenser uten tilstrekkelig hensyn til interesser som miljø, natur og fiskeri».

Dette er unyansert.

Riksrevisjonens «Undersøkelse av myndighetenes arbeid med å ivareta miljø og fiskeri ved petroleumsvirksomhet i nordområdene», viste at det er mange utlysninger der fagetatene ikke har merknader til hvordan miljø, natur og fiskeri blir ivaretatt.

Det er bare i enkelte utvinningstillatelser at flere offentlige høringsinstanser har ment at det er nødvendig å stille strengere vilkår for å ivareta miljø eller fiskeri, eller har frarådet at området lyses ut.

Det stemmer at Olje- og energidepartementet ikke gjorde noen endringer i utlysningen etter høringsrunden i 19. og 20. konsesjonsrunde, men det betyr ikke at OED konsekvent har tilsidesatt faglige råd og tildelt lisenser uten tilstrekkelig hensyn til interesser som miljø, natur og fiskeri.

Riksrevisjonens hovedfunn på dette området var at Olje- og energidepartementet og Klima- og miljødepartementet ikke har en god nok faglig dialog om det kan være behov for vilkår i enkelte utvinningstillatelser med særlige utfordringer. Riksrevisjonen anbefalte derfor Olje- og energidepartementet å ha en bedre faglig dialog med Klima- og miljødepartementet om vilkår i utvinningstillatelser hvor det er særskilte utfordringer.

Hele undersøkelsen kan leses på riksrevisjonen.no.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer