KOMMENTARER

Urfolkene tok landet tilbake

Høyresidas drømmer falt i grus, fordi president Evo Morales hadde endret Bolivia for alltid, skriver Einar Hagvaag.

HJEMKOMST: Tidligere president Evo Morales kom hjem til Bolivia til fots og ble hyllet som en folkehelt av sine egne. Han kom hjem dagen etter at hans partifelle Luis Arce ble innsatt som ny president i Bolivia. Foto: Juan Karita / AP / NTB
HJEMKOMST: Tidligere president Evo Morales kom hjem til Bolivia til fots og ble hyllet som en folkehelt av sine egne. Han kom hjem dagen etter at hans partifelle Luis Arce ble innsatt som ny president i Bolivia. Foto: Juan Karita / AP / NTB Vis mer
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Nei, det lyktes virkelig ikke for høyresida å avskaffe det «nye» Bolivia, som vokste fram under president Evo Morales fra han overtok i 2006. Forsøket på en slags «kontrarevolusjon» endte tvert imot som et knusende nederlag i valgurnene.

Luis Arce fra Bevegelsen for Sosialismen (MAS), partiet som Morales ledet fra 1998, ble 18. oktober valgt til president med 55,1 prosent av stemmene allerede i første valgomgang, langt foran den sterkeste utfordreren, Carlos Mesa, som fikk 28,8 prosent. Med en valgdeltakelse på mer enn 88 prosent, tolkes det som folkeavstemning om MAS og livsverket til Morales.

Evo Morales, tidligere leder for kokabøndene, var den første presidenten fra landets urfolk og den lengst sittende i landets historie. I løpet av hans fjorten år som president, fikk endelig urfolkene sine stykker av samfunnets kake. Han nasjonaliserte landets naturrikdommer og brukte inntektene på blant annet helse og utdanning for nesten alle. Fattigdommen gikk kraftig ned. Urfolkene slapp til i politikk og næringsliv i en helt annen grad enn tidligere. Det vokste fram en middelklasse som taler quechua og aymara, etterkommerne fra Inka-riket og riker før dét. De utgjør mer enn 40 prosent av innbyggerne og et stort flertall om man tar med folk av blandet herkomst. Men fra Spania erobret området i 1535 hadde landet alltid vært styrt av en overklasse av europeisk opphav og «europeiserte».

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer