LEDER

Politiske fallskjermer

Urimelig etterlønn

Erna Solberg burde ha strammet inn på eget initiativ.

DOBBELT LØNN: Politikere som Børge Brende har fått etterlønn selv om de har hatt en jobb å gå til. Nå vil Erna Solberg stramme inn, men først etter at Dagens Næringsliv omtalte praksisen. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
DOBBELT LØNN: Politikere som Børge Brende har fått etterlønn selv om de har hatt en jobb å gå til. Nå vil Erna Solberg stramme inn, men først etter at Dagens Næringsliv omtalte praksisen. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Om noen uker må trolig en rekke av landets fremste politikere finne seg nye jobber. Selv om et valgnederlag kan være tungt, er det liten grunn til å bekymre seg for framtida til de aller fleste av dem. Eks-politikere på det nivået har vist seg svært ettertraktet på arbeidsmarkedet og mange har en jobb å gå til, eller vende tilbake til. Det skulle man ikke tro når man ser på etterlønnsordningene de har bevilget seg.

FORMUESSKATT: Statsminister Erna Solberg mener formuesskattdebatten tar for mye plass 16. august 2021. Video: Vegard Krüger / Reporter: Kjetil Kjær Andersland Vis mer

I en større reportasje har Dagens Næringsliv avdekket hvordan statsråder, politiske rådgivere og statssekretærer har fått utbetalt etterlønn, selv om de har hatt en jobb å gå til. Avisa har også vist hvor enkelt det er å utnytte karanteneordningen som utløser en raus kompensasjon for ikke å jobbe. De siste åra har kritisk medieomtale av slike ordninger ført til nødvendige innstramninger. Så også denne gangen. Etter DNs reportasjer vil statsminister Erna Solberg stramme ytterligere inn. Det skulle bare mangle.

Folkevalgte og politikere i regjeringen skal ha en solid lønn for den viktige og krevende jobben de gjør. Det kan også bidra til en bredere rekruttering til politikken. Samtidig er det avgjørende at våre fremste tillitsvalgte beholder bakkekontakten og lever i den samme verden som arbeidstakere flest. Politikere risikerer riktignok å miste jobben i valg hvert fjerde år, eller mer dramatisk, måtte gå på dagen som følge av utskiftinger, eller selvforskyldte feilgrep. Det rettferdiggjør likevel ikke politiske fallskjermer som virker mer inspirert av selvbildet til toppledere i næringslivet enn av reelle utfordringer.

Det er eksempler på politikere som har slitt i arbeidsmarkedet etter å ha gått av, men de er få. Snarere har politiske toppverv de siste tiåra vært et springbrett til en gullkantet karriere i PR-bransjen og næringslivet, eller til og med i internasjonale organisasjoner. Kontaktene og innsikten i politiske beslutningsprosesser er gull verdt i et samfunn med en dominerende offentlig sektor. Det er lenge siden smeden vendte hjem fra tinget og oppdaget at han var erstattet.

De folkevalgte er påfallende lite kritiske til de gunstige særordningene og reagerer først når medieomtalen blir for ubehagelig. Innstramningene burde ha kommet på eget initiativ. DNs omtale av praksisen var jo ingen overraskelse for Erna Solberg.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer