LEDER

Politiske fallskjermer

Urimelig etterlønn

Erna Solberg burde ha strammet inn på eget initiativ.

DOBBELT LØNN: Politikere som Børge Brende har fått etterlønn selv om de har hatt en jobb å gå til. Nå vil Erna Solberg stramme inn, men først etter at Dagens Næringsliv omtalte praksisen. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
DOBBELT LØNN: Politikere som Børge Brende har fått etterlønn selv om de har hatt en jobb å gå til. Nå vil Erna Solberg stramme inn, men først etter at Dagens Næringsliv omtalte praksisen. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Om noen uker må trolig en rekke av landets fremste politikere finne seg nye jobber. Selv om et valgnederlag kan være tungt, er det liten grunn til å bekymre seg for framtida til de aller fleste av dem. Eks-politikere på det nivået har vist seg svært ettertraktet på arbeidsmarkedet og mange har en jobb å gå til, eller vende tilbake til. Det skulle man ikke tro når man ser på etterlønnsordningene de har bevilget seg.

I en større reportasje har Dagens Næringsliv avdekket hvordan statsråder, politiske rådgivere og statssekretærer har fått utbetalt etterlønn, selv om de har hatt en jobb å gå til. Avisa har også vist hvor enkelt det er å utnytte karanteneordningen som utløser en raus kompensasjon for ikke å jobbe. De siste åra har kritisk medieomtale av slike ordninger ført til nødvendige innstramninger. Så også denne gangen. Etter DNs reportasjer vil statsminister Erna Solberg stramme ytterligere inn. Det skulle bare mangle.

Folkevalgte og politikere i regjeringen skal ha en solid lønn for den viktige og krevende jobben de gjør. Det kan også bidra til en bredere rekruttering til politikken. Samtidig er det avgjørende at våre fremste tillitsvalgte beholder bakkekontakten og lever i den samme verden som arbeidstakere flest. Politikere risikerer riktignok å miste jobben i valg hvert fjerde år, eller mer dramatisk, måtte gå på dagen som følge av utskiftinger, eller selvforskyldte feilgrep. Det rettferdiggjør likevel ikke politiske fallskjermer som virker mer inspirert av selvbildet til toppledere i næringslivet enn av reelle utfordringer.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer