DEBATT

EØS og eksport

Urovekkende motstand

Venstresidens EØS-motstand bør gi grunnlag for bekymring for våre eksportbedrifter og arbeidsplasser.

VIKTIGSTE MARKED: Når vi skal øke eksporten blir EØS-avtalen viktig. Den sikrer oss tilgang til vårt viktigste marked, skriver artikkelforfatteren. Foto: Ryan Kelly / NTB
VIKTIGSTE MARKED: Når vi skal øke eksporten blir EØS-avtalen viktig. Den sikrer oss tilgang til vårt viktigste marked, skriver artikkelforfatteren. Foto: Ryan Kelly / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Pandemien har vært utfordrende for norsk næringsliv, men vi har klart oss godt sammenliknet med andre land. Fremover skal vi fortsette å legge til rette for at det skapes flere arbeidsplasser og eksporten øker.

Når vi skal øke eksporten blir EØS-avtalen viktig. Den sikrer oss tilgang til vårt viktigste marked. I pandemiåret 2020 var fastlandseksportens nedgang til EØS-land betydelig lavere enn til land utenfor EØS. Det viser at EØS-avtalen er enda viktigere i turbulente tider, fordi eksporten dit er mer stabil. Et godt forhold til våre europeiske naboer er viktig for eksportbedrifter som Aibel, Hydro og Ekornes og gir grunnlag for flere jobber i eksportrettede virksomheter.

Norges markedsmuligheter blir større med EUs «European Green Deal» . Store industrisatsinger er på trappene i Norge, som batterifabrikken til Freyr i Mo i Rana, og nye næringer skapes gjennom vår satsing på havvind og hydrogen.

Vi er i ferd med å utvikle et sterkt hjemmemarked med en kompetent leverandørindustri. Venstresidens EØS-motstand bør heller gi grunnlag for bekymring for våre eksportbedrifter og arbeidsplasser.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer