DEBATT

EØS og eksport

Urovekkende motstand

Venstresidens EØS-motstand bør gi grunnlag for bekymring for våre eksportbedrifter og arbeidsplasser.

VIKTIGSTE MARKED: Når vi skal øke eksporten blir EØS-avtalen viktig. Den sikrer oss tilgang til vårt viktigste marked, skriver artikkelforfatteren. Foto: Ryan Kelly / NTB
VIKTIGSTE MARKED: Når vi skal øke eksporten blir EØS-avtalen viktig. Den sikrer oss tilgang til vårt viktigste marked, skriver artikkelforfatteren. Foto: Ryan Kelly / NTB Vis mer
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Pandemien har vært utfordrende for norsk næringsliv, men vi har klart oss godt sammenliknet med andre land. Fremover skal vi fortsette å legge til rette for at det skapes flere arbeidsplasser og eksporten øker.

LONG COVID: Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad snakker om plagene long covid kan bringe, også for de yngre. Reporter: Christian Fjermeros / Dagbladet Vis mer

Når vi skal øke eksporten blir EØS-avtalen viktig. Den sikrer oss tilgang til vårt viktigste marked. I pandemiåret 2020 var fastlandseksportens nedgang til EØS-land betydelig lavere enn til land utenfor EØS. Det viser at EØS-avtalen er enda viktigere i turbulente tider, fordi eksporten dit er mer stabil. Et godt forhold til våre europeiske naboer er viktig for eksportbedrifter som Aibel, Hydro og Ekornes og gir grunnlag for flere jobber i eksportrettede virksomheter.

Norges markedsmuligheter blir større med EUs «European Green Deal» . Store industrisatsinger er på trappene i Norge, som batterifabrikken til Freyr i Mo i Rana, og nye næringer skapes gjennom vår satsing på havvind og hydrogen.

Vi er i ferd med å utvikle et sterkt hjemmemarked med en kompetent leverandørindustri. Venstresidens EØS-motstand bør heller gi grunnlag for bekymring for våre eksportbedrifter og arbeidsplasser.

Etablering av Eksportstrategirådet, som skal jobbe fram konkrete eksportsatsinger i lag med næringslivet, er også viktig. Frihandelsavtaler framforhandles kontinuerlig, som i lag med EØS-avtalen gjør det lettere for bedrifter å eksportere. Vi har ført en aktiv næringspolitikk som har lagt grunnlag for vekst i næringslivet.

Vi må heller ikke glemme olje og gass som er vår største og viktigste næring. Når enkelte partier på venstresiden snakker om Norges handelsbalanse har de for vane å ekskludere olje og gass fra regnestykket. Et handelsregnskap uten eksportinntektene fra vår viktigste næring kan selvsagt ikke tegne et riktig bilde av situasjonen i Norge.

Høyre har styrt landet trygt i åtte år, det skal vi gjøre også i fortsettelsen.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer