DEBATT

Globalt helsesamarbeid

USA, fra drivkraft til hinder

Trump-administrasjonen velger å være et hinder i globalt helsesamarbeid, samtidig som Covid-19 pandemien viser oss viktigheten av nettopp samarbeid og solidaritet.

GLOBAL SOLIDARITET: Virus og bakterier stopper ikke ved landegrenser – og det bør heller ikke viljen til folkehelsesamarbeid og pandemibekjempelse gjøre, skriver innsenderne. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
GLOBAL SOLIDARITET: Virus og bakterier stopper ikke ved landegrenser – og det bør heller ikke viljen til folkehelsesamarbeid og pandemibekjempelse gjøre, skriver innsenderne. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Fullvaksinerte: 65.95% Første dose: 75.40%

For 100 år siden var en amerikansk, privat stiftelse en drivkraft i internasjonal helse, og finansierte Folkehelseinstituttet (FHI). I dag bringer FHI arbeidet for å styrke folkehelsen i lav- og mellominntektsland videre.

Virus og bakterier kjenner ingen grenser. Den pågående pandemien viser oss hvordan alle land påvirkes av hverandres nasjonale helsesystemer og beredskap. Vi blir alle sårbare: Ett lands politikk kan være avgjørende for andre lands framtid og forutsetninger for å beskytte sin egen befolkning.

For å sikre god helse og trygge samfunn, både i nord og sør, er global solidaritet og samarbeid en nødvendighet. Det krever at store aktører som USA er seg sin rolle bevisst, og bidrar.

Tidlig på 1900-tallet hadde norske helsemyndigheter store planer for et folkehelseinstitutt, men den økonomiske krisen etter første verdenskrig satte en stopper for arbeidet – midler fantes ikke. Løsningen kom fra USA, i form av bistand. Den private, veldedige Rockefeller-stiftelsen dekket i åra 1927–35 størsteparten av utgiftene til bygging og drift av det som da het Statens institutt for folkehelsen – i dag Folkehelseinstituttet (FHI).

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer