Økende forskjeller

Useriøst arbeidsliv

På tide med et oppgjør med dem som gjør alt for å svekke arbeidstakeres rettigheter.

ENIGHET: En ting er de tre rødgrønne enige om, selv om de ikke ble enige om å sitte i regjering - kampen mot økende forskjeller må prioriteres. En ny Fafo-rapport om lavtlønte viser at det trengs. Her er Audun Lysbakken (SV) , Jonas Gahr Støre ( Ap) og Trygve Slagsvold Vedum (Sp) på hotell med tariffavtale. Foto: Nina Hansen / Dagblade
ENIGHET: En ting er de tre rødgrønne enige om, selv om de ikke ble enige om å sitte i regjering - kampen mot økende forskjeller må prioriteres. En ny Fafo-rapport om lavtlønte viser at det trengs. Her er Audun Lysbakken (SV) , Jonas Gahr Støre ( Ap) og Trygve Slagsvold Vedum (Sp) på hotell med tariffavtale. Foto: Nina Hansen / Dagblade Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Økende ulikhet var blant de viktigste sakene i valgkampen, viste velgerundersøkelser. Pandemien bidro til større bevissthet rundt sosiale forskjeller ettersom den rammet enkelte grupper hardere enn andre og avdekket at mange nordmenn lever på grensen til fattigdom. Nedstengningen viste dessuten hvor avhengig deler av arbeidslivet er av lavtlønnet arbeidsinnvandring.

En ny rapport fra forskningsstiftelsen Fafo, omtalt i Klassekampen på tirsdag, bekrefter at velgerne har grunn til å være bekymret for utviklingen. Forskerne spurte: «Hvem er de lavtlønte?» og svaret er kanskje ikke så overraskende; det er ungdom, arbeidsinnvandrere og kvinner i kommunesektoren. Men økningen skjer først og fremst i privat sektor. Rapporten viser at så mange som en tredjedel av arbeiderne i privat sektor er lavtlønte, og at andelen særlig har økt i byggebransjen og utelivsbransjen i perioden rapporten omhandler, fra 2008 til 2018. Lavtlønte er definert som de som tjener mindre enn 85 prosent av en gjennomsnittlig industriarbeiderlønn.

Økte lønnsforskjeller er den viktigste årsaken til at det er blitt flere lavtlønte her i landet, ifølge forskerne. Mens de best betalte har nytt godt av en solid lønnsstigning i denne perioden, har de dårligst betalte sakket etter år etter år. Avstanden har økt jevnt og trutt, og den store driveren i en slik negativ utvikling kan spores til mangelen på tariffavtaler. Eksemplene har vært mange de seinere åra på store bedrifter som aktivt motarbeider fagorganisering og til og med belønner dem som står utenfor. En av verstingene er byggebransjen, hvor det er mange arbeidsinnvandrere og få organiserte. Til nå har tariffavtalene likevel satt en norm for hele bransjen, men Fafo-rapporten mener at også denne effekten er i ferd med å svekkes.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.