«U»ten framtid

«U» har vært et kvalitetstilskudd til floraen av tv-tilbud for de unge. I dag legges redaksjonen ned.

I dag har 18 unge talenter i «U»-redaksjonen sin siste arbeidsdag. Hele redaksjonen legges ned, og de som ikke har faste jobber i NRK går en usikker framtid i møte. «U» har vært et kvalitetstilskudd til floraen av tv-tilbud for de unge. Denne sesongen har redaksjonen droppet alt studiofjernsyn med gjester og reportasjer og satset helt og holdent på kortfilmer om livet til Åse, Håvard og Rune. Ti minutter om hver to kvelder i uka. Navnene deres er omtrent det eneste som er sant i filmene, resten er løgn og forbannet dikt, selv om det er lett å glemme når man sitter og lever seg inn i hverdagen deres.

  • Ikke til forkleinelse for gutta, men det er Åse som er høydepunktet.

Åse som er sammen med Cheb, og som gifter seg med broren hans for at han skal få oppholdstillatelse i Norge og ender med å drikke seg full og ha sex med sin nybakte proformaektemann. Noe hun selvfølgelig må plumpe ut med til Cheb ved frokosten: «Vil du ha mer te jeg har ligget med broren din.» Dermed blir hun kastet ut og finner ly på sofaen hos venner. Så havner Cheb på sykehuset i koma, og Åse ifører seg like godt sykepleierdrakt og flytter inn på sykehuset. Da Chebs proformakone overraskende dukker opp, anser Åse stillingen for å være 1- 1, og i ren lykkerus over sitt restituerte forhold har hun sex med Cheb i sykesenga og blir gravid. Forvirret? Nå er det bare to episoder igjen, og alt kan skje.

  • Åse er blitt litt av et idol i venninneflokken, hennes kjappe replikker og usvikelige tro på livet til tross for alt som kan skje, er den reneste vitamininjeksjonen to ganger i uka.

Rune og Håvards liv er heller ikke problemfrie, og sånt blir det godt fjernsyn av.

  • «U» sender på NRK1 og har om lag 250000 seere, ikke på samme nivå som «Klassefesten» eller «Beat for beat», men ganske mange unge mennesker likevel.

For dette er bra. På magre budsjetter og med uerfarne ungdommer i staben klarer «U»-redaksjonen det mange norske filmer og tv-serier sliter med: å lage underholdende historier om troverdige karakterer. Og uten så mye som en eneste statlig komité eller prosjektgruppe er «U» blitt en naturlig arena for flere unge skuespillertalenter med utenlandsk bakgrunn.

  • Derfor er det synd at redaksjonen legges ned.

Den har vært en undervurdert arena for unge, sultne og kreative talenter, både foran og bak kamera. Men verst av alt, hvordan skal vi overleve uten Åse til å guide oss gjennom hverdagens små og litt større problemer?

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.