DEBATT

Litauen:

Utfordrer kinesisk bøllepolitikk

Lille Litauen kan bli trendsetteren som krever at EU tar en større rolle på den internasjonale arenaen. Samtidig som kampklare russere står ved grensen til Ukraina, settes Litauen under press fra Kina.

IKKE POPULÆRT: Kina liker svært dårlig at Litauen slipper Taiwan inn i varmen og har svart med å nedgradere diplomatiske bånd. Selskaper trues også med utestengelse fra det kinesiske markedet om de ikke kutter båndene til Litauen, skriver innsenderen. Her øver militærstyrker fra Taiwan på en mulig kinesisk invasjon. Foto: Ceng Shou Yi / Shutterstock
IKKE POPULÆRT: Kina liker svært dårlig at Litauen slipper Taiwan inn i varmen og har svart med å nedgradere diplomatiske bånd. Selskaper trues også med utestengelse fra det kinesiske markedet om de ikke kutter båndene til Litauen, skriver innsenderen. Her øver militærstyrker fra Taiwan på en mulig kinesisk invasjon. Foto: Ceng Shou Yi / Shutterstock Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Lille Litauen kan bli trendsetteren som krever at EU tar en større rolle på den internasjonale arenaen. For et lite land er det trygghet i EU-samholdet. Samtidig som kampklare russere står ved grensen til Ukraina, settes Litauen under press fra Kina.

Med trusler som dette, og et USA som ser innover, kan det virke som om EU har begynt å se alvoret. Unionen må styrke sin internasjonale rolle. Det er også Norge tjent med. Global Gateway skal være EUs demokratiske og klimaorienterte motsvar til Kinas nye silkevei.

Spesielt de mindre landene er tjent med tryggheten fra å ha et større samarbeid i ryggen. Man har sett at enkeltland sliter med å stå opp for sine prinsipper i møte med Kinas bøllete utenrikspolitikk. Mange vil huske Nobels fredspris i 2010, som gikk til den kinesiske regimekritikeren Liu Xiaobo. Kina satte da Norge i den diplomatiske fryseboksen fram til 2016, da Norge måtte anerkjenne Kinas «territorielle integritet» og kjerneinteresser.

Utrolig nok er Litauen et eksempel på det motsatte i disse dager. Landet har vært standhaftig i en diplomatisk konflikt med Kina og utfordrer stormakten på en måte som få andre tør. Taiwan fikk nylig åpne en de facto ambassade i Vilnius, og Litauen pirker med dette borti «Ett Kina-politikken», som sier at Taiwan tilhører Kina. Fra før har det baltiske landet forkastet et økonomisk samarbeid med Kina av demokratihensyn, og uttrykt støtte til «de som kjemper for frihet» i Taiwan.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer