DEBATT

Oljenæringen

Utsetter unge for dobbel risiko

Vi løper en stor risiko når vi stadig gjør oss avhengige av oljenæringen. Omstilling fra oljealderen er det beste svaret på coronakrisa.

FÅR REGNINGA: Politikernes ekteskap med oljenæringen utsetter oss unge for en dobbel risiko: Først kan vi å få en gigantisk skatteregning i fanget, så må vi betale prisen i form av farlige klimaendringer, skriver innsenderen. Foto fra Equinors hovedkvarter på Fornebu: Håkon Mosvold Larsen / NTB
FÅR REGNINGA: Politikernes ekteskap med oljenæringen utsetter oss unge for en dobbel risiko: Først kan vi å få en gigantisk skatteregning i fanget, så må vi betale prisen i form av farlige klimaendringer, skriver innsenderen. Foto fra Equinors hovedkvarter på Fornebu: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

I årevis har oljeselskaper og politiske partier fått male et skrekkbilde av hva Norge vil være uten olje: Fattig og sårbart. Samtidig har vi vært gjennom to oljekriser: Én i 2014, og én da pandemien slo inn i vår. Norge er sårbart. Det har vi fått merke i form permitteringer, nedgangstider og stor økonomisk usikkerhet for enkeltmennesker og samfunnet når oljeprisen har falt.

Forrige uke kom en ny SSB-rapport som langt på vei motbeviser forestillingen om at Norge blir et fattig land uten olje. En stans i nye letelisenser vil ha beskjeden effekt på norsk økonomi over tid, ifølge forskerne. Det betyr ikke at en tvungen oljebrems ikke vil merkes. Men argumentene for å gi full gass i oljenæringen på tross av klimakrisa, for økonomiens skyld, holder rett og slett ikke vann lenger.

Flere og flere land tar nå innover seg at klimaet krever en rask utfasing av fossil energi. EU har varslet skjerpede klimamål og lover at gjenreisningen etter pandemien skal være grønn. Tyskland, Spania og Hellas faser ut sine kullindustrier, på tross av protester fra næringen. Man trenger ikke være hardbarka miljøverner for å se at Norge er i utakt med verden når vi svarer på coronakrisa med milliardgaver til oljeindustrien, og planlegger å selge olje gjennom hele dette århundret.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer