DEBATT

Coronavaksinene

Utviklingen er ekstremt krevende

Med nyhetene om coronavaksiner, har samfunnet i løpet av de siste månedene begynt å forstå omfanget og kompleksiteten rundt legemiddelutvikling og samfunnsansvaret som hviler på industrien.

AVANSERT: - AstraZeneca bruker en annen teknologi, som er litt mer komplisert og tidkrevende å produsere enn de andre to som er godkjent, skriver Karita Bekkemellem. Foto: Silvia Izquierdo / AP / NTB
AVANSERT: - AstraZeneca bruker en annen teknologi, som er litt mer komplisert og tidkrevende å produsere enn de andre to som er godkjent, skriver Karita Bekkemellem. Foto: Silvia Izquierdo / AP / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Nyhetene om gode, trygge og effektive vaksiner har spredd optimisme over hele verden og det produseres på spreng for å gi verdenssamfunnet tryggheten tilbake i hverdagen – en samfunnsoppgave legemiddelindustrien er stolt over å levere og som vi tar på største alvor.

Legemiddelutvikling er ekstremt krevende, og med store sjanser for å mislykkes på veien mot målet. Det tar vanligvis mellom 5 og 15 år å utvikle en vaksine, og disse utvikles mot enkeltsykdommer som influensa, rotavirus eller tuberkulose. Det siste året har en rekke selskaper – på rekordtid – utviklet vaksiner mot en sykdom som rammer en hel verden. For ett år siden var sykdommen helt ukjent, og det fantes ingen kur eller vaksine. Ingen trygghet.

For det er nettopp noe coronavaksinene symboliserer: trygghet.

Uten å vike en tomme for sikkerhet og effekt, har svært komplekse, biologiske produkter blitt forsket på, utviklet, produsert, distribuert og injisert i løpet av bare ett år. For ett år siden, før vi i Norge hadde hørt om begreper som nasjonal nedstenging, hytteforbud eller munnbindpåbud, sverget 12 vaksineselskaper at de skulle hjelpe hverandre med å slå ned dette viruset – og allerede har 82,5 millioner stikk blitt utført over hele verden, ifølge Bloomberg.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer