DEBATT

«Løvetannbarn»

Utviklingen går i gal retning

Hvorfor slår og sparker enkelte barn? De er i alle fall ikke født voldelige.

MÅ BRY OSS: Kjære voksne. Vi må ta barn og unge på alvor. Det er ikke barnas skyld. Det er vår skyld, skriver politioverbetjent Sidsel Schick.
MÅ BRY OSS: Kjære voksne. Vi må ta barn og unge på alvor. Det er ikke barnas skyld. Det er vår skyld, skriver politioverbetjent Sidsel Schick. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Nylig hørte jeg en utrolig vakker sang. «Et barnesinn» er opprinnelig et dikt. Dag Selboskar har laget musikken til diktet, som er skrevet av oldemoren til barna hans. Det er Jan le'Brandt som framfører sangen – noe han for øvrig gjør helt magisk. Sangen tar oss med fra et ungt og rent barnesinn, til noe som rives ned og ødelegges – hvor både våpen og blod er nevnt.

Fra en lys og lystig innledning blir vi påminnet det grusomme som skjer rundt omkring i verden daglig. Kaos, krig, nød og elendighet.

Heldigvis bor vi i et fredelig demokrati med velferd og gode sosiale ordninger. Barna får gå på skole, mat og drikke nok, vi reiser på ferie, og de aller fleste betaler skatt med glede. Fryd, glansbilder og lykke. I alle fall liker vi å tenke og tro at det er slik. Det er veldig godt å se bort ifra det vi ikke liker å se, ikke vil vite så mye om, eller forholde oss til.

Etter hvert har jeg ubevisst «oversatt» sangen til vårt eget samfunn i Norge med tanke på dette «utenforskapet». Mange barn og unge faller utenfor. Flere skjuler hva de sliter med. Vil vi se de som faller utenfor? Det er lettere å forholde seg til det enkle, det gode, det vi kan takle og ikke minst, slik vi tror samfunnet er. Lukker vi øynene for virkeligheten og forholder oss til en verden slik vi TROR den er, vil stadig flere falle utenfor.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.