Er det viktigste målet med ruspolitikken å forebygge skade eller å forebygge bruk?
Spørsmålet er ikke av en rein filosofisk karakter. De to forskjellige perspektivene avgjør gjerne hvor mye straff og stigmatisering man ønsker overfor rusbrukere.
Tilhengerne av skadereduksjon vil ofte ønske tiltak som lar rusbrukere ruse seg på en tryggere måte. Enten gjennom god informasjon om effekten av ulike rusmidler, eller gjennom offentlige programmer med sprøyteutdeling og heroinassistert behandling.
De som først og fremst er opptatt av å redusere bruken, vil på den andre siden mene at slike tiltak oppfordrer og legitimerer rusbruk, og at det beste er å kjempe for at færrest mulig bruker rusmidler.
Problemet med den siste tilnærmingen er at den hindrer livsviktig hjelp og informasjon til det som ofte er en utsatt gruppe mennesker.
Denne uka har Frp nok en gang vist hvor de plasserer seg på skalaen.
«.. jeg lurer på hva som er «best» å prøve av kokain, MDMA og ketamin?», spurte en 18 år gammel anonym jente på nettstedet Ung.no.
Og spørsmålet blir besvart. Det er det flere som reagerer på.
Les artikkelen gratis
Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger