LEDER

Kvikk strømfiks:

Vær varsom!

Å koble norske strømpriser fra europeiske kan funke flott hvis bare vi gjør det. Hvis andre kommer på samme idé kan trøbbelet starte.

STRØMLØSNINGER: Statsminister Jonas Gahr Støre og olje- og energiminister Terje Aasland. Foto: Javad Parsa / NTB
STRØMLØSNINGER: Statsminister Jonas Gahr Støre og olje- og energiminister Terje Aasland. Foto: Javad Parsa / NTB Vis mer
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Jula er høytid – også for årsoppsummeringer i landets avisredaksjoner. De fleste av dem er ikke nådige med regjeringspartiene, som har stupt på meningsmålingene samtidig som inflasjonen har skutt i været.

De høye strømprisene er ganske sikkert en viktig årsak til problemene.

Nylig kunne Dagbladet melde at regjeringen i hemmelighet jobber med en idé om å koble norske strømpriser fra de europeiske. Rent teknisk vil det i så fall dreie seg om å opprette prisområder rundt de største eksportkablene. Tanken er å skape egne priser for eksport til Europa, og egne priser for strøm i Norge.

STRØMKRISA: Strømprisene er tilbake på skyhøyt nivå. Tor Reier Lilleholt, analysesjef i Volue Insight, forklarer hvorfor prisene er høye igjen, og hva han tror om vinteren. Reporter: Bjørge Dahle Johansen. Video: Storyblocks / Dagbladet TV Vis mer

Det vil muligens være flott for Norge hvis bare vi gjennomfører et slikt tiltak. Hvis landene rundt oss skulle komme på den samme ideen, vil det kanskje ikke være like moro lenger. Da kan vi få en svekket forsyningssikkerhet, og gjøre prisen langt høyere her hjemme i perioder hvor vi er nettoimportører av kraft. Det er vi ganske ofte.

Dessuten vil virkningen på det norske kraftmarkedet kunne være svært uforutsigbar. Hvis prisene ofte er høyere utenlands, vil ordningen kunne fungere som en kraftig stimulans for maksimal bruk av eksportkablene og dermed tappe magasinene mer enn ellers. Det kan også slå ut i langt høyere kraftforbruk i Norge, og dermed mindre energi tilgjengelig for eksport. Staten risikerer å måtte gå inn og detaljregulere i alle bauger og kanter.

Et av momentene som regjeringen vil måtte vurdere, er om en slik ordning er i strid med EØS-avtalen. Her er det foreløpig litt ulike meninger. Jusprofessor Finn Arnesen, ekspert i Europa-spørsmål, er blant de som mener en ordning med egne prissoner for eksport vil kunne være innenfor EØS-avtalens handlingsrom.

Det avgjørende for Norge bør ikke først og fremst være om EØS-reglene gjør tiltaket mulig eller ikke. Det avgjørende bør være om det totalt sett vil gi flere fordeler enn ulemper. Norge har interesse av å være en langsiktig partner med EU både når det gjelder energi, industriutvikling, reguleringer og handel. Norge var pionerer i arbeidet med å lage et energisystem på tvers av landegrensene. Hvis vi nå blir pionerer i å demontere det når samarbeidet kanskje trengs som mest, vil det kunne skade våre interesser på både kort og lang sikt.

En regjering under betydelig press skal nå vurdere spørsmål som dette. Vi håper den gjør grundig forarbeid før en beslutning fattes, og at den ikke lar utsiktene til kortsiktig velgergevinst avgjøre hvilke valg som tas.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer