DEBATT

Fredsprisen:

Våget ikke ta med Assange

Hvis Nobelprisen skal ha troverdighet og tyngde, må den også kunne gis til de som avdekker kritikkverdige forhold hos våre allierte.

EN MANGLER: Det er påfallende at Julian Assange neglisjeres av Nobelkomiteen, skriver innsenderen. Her viser komiteens leder, Berit Reiss-Andersen, bilder av årets fredsprisvinnere, journalistene Maria Ressa og Dmitrij Muratov. Foto: Heiko Junge / NTB
EN MANGLER: Det er påfallende at Julian Assange neglisjeres av Nobelkomiteen, skriver innsenderen. Her viser komiteens leder, Berit Reiss-Andersen, bilder av årets fredsprisvinnere, journalistene Maria Ressa og Dmitrij Muratov. Foto: Heiko Junge / NTB Vis mer
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Viktor Balch Barth
Viktor Balch Barth Vis mer

Nobels fredspris gis i år til Maria Ressa og Dmitrij Muratov for deres innsats for ytringsfrihet. De dokumenterer myndighetenes maktmisbruk, og er viktige kilder til informasjon om lite omtalte og kritikkverdige forhold i samfunnet. Regimene de kritiserer forsøker å undertrykke og undergrave dem, men på tross av dette fortsetter de å forsvare ytringsfriheten.

Avsnittet over er et kort resymé av kunngjørelsen av årets mottakere av Nobels fredspris. Hvis du tilføyer Wikileaks-grunnlegger Julian Assange til listen av prisvinnere, er hele avsnittet fremdeles like sant. Derfor er det påfallende at han neglisjeres av Nobelkomiteen.

Wikileaks har offentliggjort en rekke viktige dokumenter som blant annet avdekker krigsforbrytelser utført av USA. I kjølvannet av Wikileaks’ dokumentasjon av drap på tusenvis av sivile i Irak og Afghanistan i 2010, ble Assange og Wikileaks grundig etterforsket av amerikanerne. USAs forsvarsdepartement konkluderte med at de ikke kunne ta ut noen tiltale, ettersom Assange ikke kan straffes for å drive med journalistikk.

Under Trump ble tonen en annen. Det ble nylig avslørt at CIA i 2017 utredet forskjellige muligheter for å kidnappe eller myrde Assange. I dag sitter han i høysikkerhetsfengselet Belmarsh i London i påvente av at USA skal anke dommen om å få ham utlevert.

FNs arbeidsgruppe for vilkårlig forvaring mener denne fengslingen er i strid med prinsipper om nødvendighet og proporsjonalitet. Nils Melzer, FNs spesialrapportør for tortur, kaller behandlingen av Assange for psykologisk tortur. Biden fortsetter i Trumps spor, og vil forsøke å få Assange utlevert og tiltalt for spionasje.

NOBELS FREDSPRIS: Statsminister Erna Solberg (H) kommenterer årets Nobels fredspris. Video: NTB Vis mer

Som Nobelkomiteen skriver i kunngjørelsen: «Uten ytrings- og pressefrihet kan arbeidet for folkenes forbrødring, nedrustning og en bedre organisert verden vanskelig lykkes i vår tid».

Det er sant, og nettopp derfor er det svært synd at de ikke gir fredsprisen til Assange.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer