KOMMENTARER

Vaksine-krise gir tap av tillit

Tallet på smittede øker raskt. Vaksineringen går sakte. Og nå kommer meldingen om alvorlig sykdom og død som kan skyldes vaksinen fra AstraZeneca. Vi er inne i en corona-krise.

GJENNOMGANG: Sigurd Hortemo, overlege i Legemiddelverket, og Steinar Madsen, medisinsk fagdirektør i legemiddelverket, etter pressekonferanse om bivirkninger av AstraZeneca-vaksinen. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
GJENNOMGANG: Sigurd Hortemo, overlege i Legemiddelverket, og Steinar Madsen, medisinsk fagdirektør i legemiddelverket, etter pressekonferanse om bivirkninger av AstraZeneca-vaksinen. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Vis mer
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Tre helsearbeidere er innlagt med blodpropp ved Oslo universitetssykehus etter å ha tatt vaksinen fra AstraZeneca. Helsemyndighetene har fått melding om et uventet dødsfall i Tynset som følge av hjerneblødning. Samtidig har flere yngre personer meldt om større eller mindre hudblødninger, et symptom helsemyndighetene ser på som meget alvorlig.

BLODPROPP: Overlege i Statens legemiddelverk, Sigurd Hortemo holdt pressebrief etter at det er varslet om tre nye tilfeller av blodpropp på personer som har tatt AstraZeneca-vaksinen. Det er foreløpig ikke kjent om det er sammenheng mellom vaksina og sykdomstilfellene. Video: NTB Vis mer

De nye meldingene om problemer knyttet til AstraZeneca-vaksinen kommer etter at helsemyndighetene har satt bruken av denne vaksinen på vent. Ingen vet sikkert om det er noen sammenheng mellom vaksinen og de alvorlige hendelsene som nå er kjent. Både norske og europeiske helsemyndigheter jobber med å kartlegge om det er en slik sammenheng. Det er for tidlig å trekke konklusjoner om vaksinen er farlig.

Uansett er hendelsene et alvorlig tilbakeslag i kampen mot covid-19. Tilliten til vaksineprogrammet kan bli svekket. Nettopp derfor var det viktig at helsemyndighetene raskt og tydelig informerte om sykdom som kanskje kan knyttes til denne vaksinen.

Åpenhet om problemer og manglende kunnskap er avgjørende viktig for at folk skal slutte opp om coronatiltakene. Forsøk på å holde problemer skjult vil bli avslørt og avle misnøye, mistillit og redsel.

BLODPROPP: Tre nye personer som har tatt AstraZeneca-vaksinen har fått blodpropp. - Vi tror fortsatt det er en god vaksine, sier Sara Wiksmoen Vatle, til Dagbladet. Video: Stian Drake / Dagbladet Vis mer

Vi befinner oss i en kritisk fase av kampen mot virusene med en rekke farer og utfordringer. Mutantvirus har ført til en urovekkende økning i antall smittede, og det dukker stadig opp flere virusvarianter. Ytterligere innstramminger kan ikke utelukkes.

Samtidig har det vært flere tilbakeslag i vaksineprogrammet, også utover problemene knyttet til AstraZeneca. Et revidert scenario viser at Folkehelseinstituttet (FHI) senker tempoet i vaksineringen. Det blir forsinkelser for flere grupper. Personer i aldersgruppen 65 - 75 og alle over atten år med høy risiko må vente en drøy måned lenger før alle har fått første dose.

De langvarige og skiftende tiltakene mot smitte og sykdom tærer på folks tålmodighet. Ifølge målinger gjort av Opinion har nordmenn fallende tillit til myndighetene, selv om den stadig ligger på et nokså høyt nivå.

Ett år etter at Norge stengte ned er tilliten lavere enn i fjor og med fallende tendens. I mars i fjor hadde 65 prosent tillit til informasjon som gis av regjeringen. Nå har tallet falt med 9 prosentpoeng.

Bare seks av ti (59 prosent) sier de har tillit til at helsemyndighetene har satt i verk de nødvendige smitteverntiltakene for å begrense smitten. 22 prosent har ikke tillit.

Et viktig spørsmål er om hendelsene som knyttes til AstraZeneca vil påvirke viljen til å ta vaksiner. En høy oppslutning er nødvendig for at vaksineringen skal få varig virkning. Det så svært lovende ut da Norsk Koronabarometer i slutten av februar spurte 20 000 nordmenn om dette.

Da sa hele 81 prosent at de ville ta vaksinen nå den kommer. Bare 8 prosent svarte nei. Mange tvilere hadde da falt ned på ja-alternativet. Problemer og usikkerhet knyttet til deler av vaksineprogrammet kan påvirke opinionen i dette spørsmålet.

Nettopp derfor er det nødvendig med åpenhet og full dokumentasjon av de undersøkelser som nå gjøres av AstraZeneca-vaksinen. Feiltrinn på dette området vil skade den tilliten som hele coronastrategien bygger på.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer