LEDER

Vaksinene kommer

Nå må vi ha is i magen, til alle har fått en sprøyte i armen.

Oslo 20201021. 
Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) på pressekonferanse om koronasituasjonen.
Foto: Terje Pedersen / NTB
Oslo 20201021. Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) på pressekonferanse om koronasituasjonen. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert
Se mer
påvist smittet 60 300 +372
innlagt 125 +1
døde 543
påvist smittet 97 500 000+630.0K
døde 2 090 000 +14.7K
Se mer

Alle lengter etter en hverdag uten skoler på rødt nivå, hjemmekontor eller skjenkestopp. Veien dit går via vaksinene, og Norge har så langt ikke satt alle dosene vi har fått. Det er derfor både forståelig og viktig med debatt rundt vaksineringen, for å sikre en best mulig fordeling og mest mulig effektiv gjennomføring. Vi vil likevel advare mot forhastede konklusjoner.

Senterpartiets leder Trygve Slagsvold Vedum sa i sommer at vaksineprogrammene må sette «Norge først» og har anklaget regjeringen for «somling» i distribusjonen. Helsepolitisk talsperson for Arbeiderpartiet, Ingvild Kjerkol, vil at Norge skal kjøpe flere vaksiner direkte fra produsentene istedenfor å vente på vår andel via EU. Avisa Oslos politiske redaktør, Eirik Mosveen, mener det straks bør opprettes vaksine-stasjoner rundt om i hovedstaden, som folk kan oppsøke selv. Alle disse forslagene synes mer egnet til egenmarkering enn noen egnet strategi for Norge.

Norge er et av verdens rikeste land og har et relativt sett lavt smittetrykk. Det ville nok vært mulig å hamstre vaksiner på verdensmarkedet, nå som vi vet hvilke som er godkjent først. Dette ville drevet opp prisen, utfordret den felleseuropeiske avtalen og gjort det vanskeligere for fattige land å kjøpe vaksiner.

Regjeringens strategi for prioritering av vaksiner er fornuftig og rettferdig. Den må likevel kontinuerlig diskuteres og justeres opp mot smittesituasjonen. Ulike prinsipper kan legges til grunn, og det endrede smittetrykket har allerede skjøvet helsepersonell foran i køen. Lokale utbrudd kan måtte endre den geografiske fordelingen.

At Norge ble med i den felleseuropeiske avtalen om vaksiner var både en riktig og viktig avgjørelse, i en situasjon da vi ikke visste hvilke vaksiner som ville bli vellykket og godkjent først. EUs vaksineprogram støtter det internasjonale vaksineprogrammet Covax, som prioriterer fattige land, og lager også selv et system for donering av vaksine-overskudd. Dette understreker den solidariske grunntanken ved vaksiner, og gjør at også fattige land kan se håp om en ende på pandemien i overskuelig framtid.

Den første vaksinen ankom Norge i jula, onsdag ble andre vaksine godkjent. Vaksinekoordinatorene, helseministeren og FHI-direktøren forsvarer beslutningen om å vente med massevaksinasjonen til nyåret. Farten er nå økt. I løpet av neste uke vil alle på sykehjem i Oslo få vaksine, målet er at alle voksne skal få før sommeren. Nå må vi ha is i magen, til alle har fått en sprøyte i armen.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer