Det er fullt mulig å tenke seg en utvikling som ender opp med at norske borgere må legitimere og registrere seg med et vaksinepass hver gang de skal inn i en butikk, inn på en kafé eller toget, inn til legen eller frisøren, men ønsker vi egentlig det?
Ulike former for vaksinepass for covid-19 diskuteres for tiden, og noen land, blant dem Danmark og Sverige, har vedtatt å innføre det. Men hva er egentlig et vaksinepass, og hvilke bruksområder ser man for seg?
Tradisjonelt er et pass noe man må vise fram for å krysse internasjonale grenser. For å få et pass må man være borger og ha en klarlagt rettslig identitet i det landet hvor passet er utstedt. Selv om vi i Norge også har et nasjonalt ID system, bruker vi det lite.
For å beskytte befolkningens helse, kan stater også kreve at reisende oppfyller visse helsekrav, for eksempel at de er vaksinert mot gulfeber, slik mange afrikanske land gjør. WHO har i mange år operert med et vaksinekort.
Diskusjonen som nå pågår om coronavaksinasjoner peker imidlertid i retning av et mulig utvidet bruksområde for vaksinepassene: At de ikke skal være begrenset til grensepasseringer, men også skal kunne anvendes innenlands og lokalt. Det kan innebære at norske borgere må legitimere og registrere seg med et vaksinepass når de for eksempel skal inn i et kjøpesenter, offentlig kontor, på toget eller fly, eller til legen eller frisøren.
Les artikkelen gratis
Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger