DEBATT

Vaksinasjonsbevis

Vaksinepass er en dårlig idé

Et utvidet vaksinepass for covid-19 som åpner for innenlands bruk vil i praksis være en gjeninnføring av passersedler. Det er en type dokument vi knytter til autoritære regimer.

VAKSINEPASS: Mens enkelte bransjeaktører ser covid-19 vaksinepass som et positivt bidrag i en større digitaliseringsprosess, mener andre at passet er en trussel for personvern og cybersikkerhet, skriver innsenderne. Foto: Nicolas Economou/Shutterstock/NTB
VAKSINEPASS: Mens enkelte bransjeaktører ser covid-19 vaksinepass som et positivt bidrag i en større digitaliseringsprosess, mener andre at passet er en trussel for personvern og cybersikkerhet, skriver innsenderne. Foto: Nicolas Economou/Shutterstock/NTB Vis mer
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Det er fullt mulig å tenke seg en utvikling som ender opp med at norske borgere må legitimere og registrere seg med et vaksinepass hver gang de skal inn i en butikk, inn på en kafé eller toget, inn til legen eller frisøren, men ønsker vi egentlig det?

Ulike former for vaksinepass for covid-19 diskuteres for tiden, og noen land, blant dem Danmark og Sverige, har vedtatt å innføre det. Men hva er egentlig et vaksinepass, og hvilke bruksområder ser man for seg?

Tradisjonelt er et pass noe man må vise fram for å krysse internasjonale grenser. For å få et pass må man være borger og ha en klarlagt rettslig identitet i det landet hvor passet er utstedt. Selv om vi i Norge også har et nasjonalt ID system, bruker vi det lite.

For å beskytte befolkningens helse, kan stater også kreve at reisende oppfyller visse helsekrav, for eksempel at de er vaksinert mot gulfeber, slik mange afrikanske land gjør. WHO har i mange år operert med et vaksinekort.

Diskusjonen som nå pågår om coronavaksinasjoner peker imidlertid i retning av et mulig utvidet bruksområde for vaksinepassene: At de ikke skal være begrenset til grensepasseringer, men også skal kunne anvendes innenlands og lokalt. Det kan innebære at norske borgere må legitimere og registrere seg med et vaksinepass når de for eksempel skal inn i et kjøpesenter, offentlig kontor, på toget eller fly, eller til legen eller frisøren.

Sverige og Danmark skal ha sine vaksinepass klare til sommeren, og det synes klart at disse passene også skal benyttes innenlands. I Storbritannia diskuteres innføring av vaksinepass, og også der ser man for seg at det kan komme til anvendelse innenlands. I Israel er det foreslått et grønt pass som kan kreves for å komme inn på store arrangementer eller for å få adgang til museer, kjøpesentre og kafeer. I Kina innebærer det obligatoriske smittesporingssystemet en tilnærmet total overvåkning av borgerne der oppdatert helsestatus avgjør hvem som får gå i butikken, på kafé́, på toget eller på jobb.

Et utvidet vaksinepass for covid-19 som åpner for innenlands bruk vil i praksis være en gjeninnføring av passersedler. Det har vi ikke sett i Norge siden andre verdenskrig – det er en type dokument vi knytter til autoritære regimer.

- BEST I VERDEN: Storbritannias helseminister, Matt Hancock, forteller hvordan de har vaksinert så mange. Video: AP. Foto: NTB / POOL. Vis mer

Det er derfor nødvendig med en grundig diskusjon om konsekvenser av en slik utvidet bruk av vaksinepass.

Mens enkelte bransjeaktører ser covid-19 vaksinepass som et positivt bidrag i en større digitaliseringsprosess, mener andre at passet er en trussel for personvern og cybersikkerhet. Vi er her opptatt av et annet aspekt ved vaksinepasserseddelen: At det kan bidra til å skape grenser, skillelinjer og diskriminering i samfunnet, og kan være egnet til å undergrave et åpent, demokratisk og likeverdig samfunn.

Vi ser i utgangspunktet to problemstillinger med covid-19 vaksinepass som passersedler:

1. Vårt offentlige vaksineprogram er tuftet på tillit, faglighet og frivillighet. Et covid-19 vaksinepass med kontrollfunksjoner vil gjøre frihet til å velge vaksinasjon helt illusorisk. Om vaksinepasset blir en generell innenlands passerseddel, vil uvaksinerte personer være avskåret fra å leve et normalt liv, og det vil i praksis ikke være mulig å reservere seg mot vaksinering.

Det norske vaksineprogrammet virker ved at de fleste tar vaksiner. De få som enten ikke vil, eller på grunn av andre sykdommer, allergi mot vaksiner eller dårlig helsetilstand ikke kan ta vaksiner, beskyttes av oss andre som er vaksinert. Vaksinepass som passerseddel undergraver det gode og solidariske systemet vi har i dag.

Etisk, og ut fra et likhetsprinsipp, vil det være svært problematisk å innføre et slik vaksinepass før alle som vil og kan bli vaksinert, har blitt tilbudt vaksine. Når alle har blitt tilbudt vaksine, vil en slik passerseddel i praksis være unødvendig. En passerseddel vil da ikke ha annen funksjon enn å diskriminere den gruppen som har benyttet seg av sin frihet til å velge å avstå fra å vaksinere seg.

SYNGER: Superstjerna Dolly Parton har støttet Moderna-vaksinen med millioner. Nå har hun selv fått vaksinen mens hun sang en av sine største hits. Video: Dolly Parton / Christian Roth Christensen Vis mer

2. Vaksinepass som passerseddel vil kunne føre til en utglidning av tilgang og bruk av helseinformasjon. Kommersielle aktører som flyselskaper og kjøpesentre vil kunne kreve registrering av deg og din familie som vaksinerte eller uvaksinerte.

Om du ikke kan vaksineres vil selskapene kunne kreve begrunnelse ved at du må oppgi sensitiv helseinformasjon – og om man først åpner for en slik utvikling er det risiko for at man seinere føyer til mer helseinformasjon i vaksinepasset.

Det er en god idé å registrere covid-19 vaksinen i det nasjonale vaksinasjonsregisteret SYSVAK som helsestasjoner og allmennleger har benyttet i alle år.

Å innføre et særskilt covid-19 vaksinepass med utvidede bruksområder er en dårlig idé som vil føre til diskriminering, og det vil kunne drive utviklingen fra et åpent og tillitsbasert samfunn til et kontroll- og overvåkningssamfunn. Vi er ikke tjent med å innføre et passerseddel-samfunn.

SAKTE: Påtroppende president i USA Joe Biden mener vaksineringen går for sakte. Han mener at om det ikke gjøres noe med tempoet kan det ta årevis før amerikanerne får vaksinen mot coronaviruset. Video: AP Vis mer

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer