LEDER

Vaksinepass gir ikke friheten tilbake

Et vaksinepass må utformes med grunnlag i lovgivning som beskytter borgernes helse, frihet og menneskerettighetene.

VAKSINEPASS: Et slikt sertifikat kan ha mange innretninger og bruksområder, også negative eller farlige, skriver Dagbladet på lederplass. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
VAKSINEPASS: Et slikt sertifikat kan ha mange innretninger og bruksområder, også negative eller farlige, skriver Dagbladet på lederplass. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Coronaviruset er den mest autoritære kraften i vår tid. For å spare liv og hindre alvorlig sykdom blir sentrale menneskerettigheter satt til side. Retten til liv, og statens plikt til å beskytte borgerne mot farlige sykdommer, blir overordnet andre friheter vi ellers tar for gitt.

Det er solid juridisk grunnlag for denne politiske unntakstilstanden. Både etter norsk og europeisk rett har staten vidtgående fullmakter under en pandemi, også når det gjelder internering, isolering og vaksinering. Disse fullmaktene bør brukes med stor forsiktighet og under streng folkevalgt og rettslig kontroll.

Det må være utgangspunktet når regjeringen og helsemyndighetene skal vurdere om Norge skal ha et vaksinepass. Et slikt sertifikat kan ha mange innretninger og bruksområder, også negative eller farlige. Et godt utgangspunkt er advarselen som professor Kristin Bergtora Sandvik og stipendiat Mona Naomi Lintvedt gir i en artikkel i Rett24. De skriver:

«Vaksinepass gir oss ikke nye rettigheter - eller 'friheten tilbake'. Et krav om vaksinepass er tvert imot en begrensning i friheten til å bevege oss uten å måtte identifisere oss eller oppgi helseopplysninger».

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer