LEDER

Vaksinepass gir ikke friheten tilbake

Et vaksinepass må utformes med grunnlag i lovgivning som beskytter borgernes helse, frihet og menneskerettighetene.

VAKSINEPASS: Et slikt sertifikat kan ha mange innretninger og bruksområder, også negative eller farlige, skriver Dagbladet på lederplass. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
VAKSINEPASS: Et slikt sertifikat kan ha mange innretninger og bruksområder, også negative eller farlige, skriver Dagbladet på lederplass. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Vis mer
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Coronaviruset er den mest autoritære kraften i vår tid. For å spare liv og hindre alvorlig sykdom blir sentrale menneskerettigheter satt til side. Retten til liv, og statens plikt til å beskytte borgerne mot farlige sykdommer, blir overordnet andre friheter vi ellers tar for gitt.

Det er solid juridisk grunnlag for denne politiske unntakstilstanden. Både etter norsk og europeisk rett har staten vidtgående fullmakter under en pandemi, også når det gjelder internering, isolering og vaksinering. Disse fullmaktene bør brukes med stor forsiktighet og under streng folkevalgt og rettslig kontroll.

VAKSINE: Pfizer meldte onsdag 31. mars at deres coronavaksine har fungert godt på barn mellom 12 og 15 år, noe som kan bli aktuelt å ta i bruk i Norge. Programleder: Jeanette N. Vik / Dagbladet TV Vis mer

Det må være utgangspunktet når regjeringen og helsemyndighetene skal vurdere om Norge skal ha et vaksinepass. Et slikt sertifikat kan ha mange innretninger og bruksområder, også negative eller farlige. Et godt utgangspunkt er advarselen som professor Kristin Bergtora Sandvik og stipendiat Mona Naomi Lintvedt gir i en artikkel i Rett24. De skriver:

«Vaksinepass gir oss ikke nye rettigheter - eller 'friheten tilbake'. Et krav om vaksinepass er tvert imot en begrensning i friheten til å bevege oss uten å måtte identifisere oss eller oppgi helseopplysninger».

Det betyr ikke at Norge bør forkaste hele ideen om vaksinepass. Regjeringen har allerede gitt grønt lys for å delta i en EU-ordning som skal åpne for flere reiser i Europa. Sterke økonomiske grunner tilsier at Norge må være med når EU utformer et vaksinedokument som åpner for reiser.

Samtidig kan det være greit å huske på at ordningen vil være gjensidig. Vi kan lettere reise ut av landet, men det åpner også for friere innreise fra EU-området. En særnorsk grensekontroll for borgere fra disse landene vil ikke lenger være mulig.

I Norge har vi lang tradisjon for at vaksinering er frivillig. Det skyldes ikke minst helsesøstrenes nærhet og fortrolighet med foreldre og barn. Ordningen har tjent oss godt, og vi har en meget høy oppslutning om vaksiner. Dette er en tradisjon det er verdt å ta vare på. Når det gjelder vaksinepass innebærer det at bruksområdet bør være begrenset.

Diskusjonen nå dreier seg om et corona-pass som vil ha størst betydning i månedene fram til det meste av befolkningen er vaksinert. Samtidig må vi huske at vaksiner mot virus og statlige helsereguleringer kan bli normalen i mange år framover. Det krever omfattende utredninger, vurderinger og høringer med alle berørte parter. Sluttresultatet må bli lovgivning som beskytter borgernes helse, frihet og menneskerettighetene.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer