KOMMENTARER

Coronaviruset:

Vaksinepass skal gi oss friheten tilbake

Da må vi spørre: Er ordningen også rettferdig og sikker?

TIL VURDERING: Norske myndigheter har ikke tatt stilling til spørsmålet om vaksinepass, men det er til vurdering og utredes bl.a. av Folkehelseinstituttet (FHI) og Helsedirektoratet. Her direktør i Folkehelseinstituttet Camilla Stoltenberg. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
TIL VURDERING: Norske myndigheter har ikke tatt stilling til spørsmålet om vaksinepass, men det er til vurdering og utredes bl.a. av Folkehelseinstituttet (FHI) og Helsedirektoratet. Her direktør i Folkehelseinstituttet Camilla Stoltenberg. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Uten vaksinepass kan du bli nektet adgang til flyreisen, puben eller fotballkampen. Det kan bli konsekvensene hvis det innføres en ordning med vaksinebevis. Systemet vil gi mer frihet for mange, men er det rettferdig? Og er det sikkert?

Kravet om et vaksinepass ble først reist av flyselskapene som sliter med at hvert land har egne coronaregler ved innreise. Nå rulles covid 19-vaksinene bredt ut i de fleste vestlige land, og samtidig kommer kravene om at det må skape rom for mer aktivitet, mobilitet og sosial omgang.

Island har allerede innført et nasjonalt vaksinepass. Danmark holder på å utvikle et digitalt coronapass som skal være klart om tre til fire måneder. Torsdag kom nyheten om at Sverige vil opprette en digital løsning for et sertifikat med verifisering av vaksinasjon. EU har drøftet mulighetene for en felles løsning, men overlatt dette til medlemslandene. Israel - der vaksinasjonen er kommet lengst i verden - har allerede lansert en app som tillater folk som er vaksinert å delta på kultur- og sportsarrangementer.

I Norge er NHO en pådriver for vaksinepass fordi det kan åpne mange arbeidsplasser og føre til mer økonomisk aktivitet. Datatilsynet har sagt ja til en slik ordning, men bare på vilkår som ivaretar personvernet. Norske myndigheter har ikke tatt stilling til spørsmålet, men det er til vurdering og utredes bl.a. av Folkehelseinstituttet (FHI) og Helsedirektoratet. Det er ikke klart når vurderingen vil foreligge.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer