KOMMENTARER

Coronaviruset:

Vaksinepass skal gi oss friheten tilbake

Da må vi spørre: Er ordningen også rettferdig og sikker?

TIL VURDERING: Norske myndigheter har ikke tatt stilling til spørsmålet om vaksinepass, men det er til vurdering og utredes bl.a. av Folkehelseinstituttet (FHI) og Helsedirektoratet. Her direktør i Folkehelseinstituttet Camilla Stoltenberg. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
TIL VURDERING: Norske myndigheter har ikke tatt stilling til spørsmålet om vaksinepass, men det er til vurdering og utredes bl.a. av Folkehelseinstituttet (FHI) og Helsedirektoratet. Her direktør i Folkehelseinstituttet Camilla Stoltenberg. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Vis mer
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Uten vaksinepass kan du bli nektet adgang til flyreisen, puben eller fotballkampen. Det kan bli konsekvensene hvis det innføres en ordning med vaksinebevis. Systemet vil gi mer frihet for mange, men er det rettferdig? Og er det sikkert?

Kravet om et vaksinepass ble først reist av flyselskapene som sliter med at hvert land har egne coronaregler ved innreise. Nå rulles covid 19-vaksinene bredt ut i de fleste vestlige land, og samtidig kommer kravene om at det må skape rom for mer aktivitet, mobilitet og sosial omgang.

Ifølge Espen Nakstad vil kanskje alle pensjonister være vaksinert etter påske. Programleder: Christian Roth Christensen. Vis mer

Island har allerede innført et nasjonalt vaksinepass. Danmark holder på å utvikle et digitalt coronapass som skal være klart om tre til fire måneder. Torsdag kom nyheten om at Sverige vil opprette en digital løsning for et sertifikat med verifisering av vaksinasjon. EU har drøftet mulighetene for en felles løsning, men overlatt dette til medlemslandene. Israel - der vaksinasjonen er kommet lengst i verden - har allerede lansert en app som tillater folk som er vaksinert å delta på kultur- og sportsarrangementer.

I Norge er NHO en pådriver for vaksinepass fordi det kan åpne mange arbeidsplasser og føre til mer økonomisk aktivitet. Datatilsynet har sagt ja til en slik ordning, men bare på vilkår som ivaretar personvernet. Norske myndigheter har ikke tatt stilling til spørsmålet, men det er til vurdering og utredes bl.a. av Folkehelseinstituttet (FHI) og Helsedirektoratet. Det er ikke klart når vurderingen vil foreligge.

Formålet med et vaksinepass er å åpne aktiviteter og samfunnsområder som i dag er belagt med strenge restriksjoner for alle. For eksempel vil det åpne for reiser til land som anerkjenner et slikt dokument. Landene rundt Middelhavet presser på for en slik løsning for å få turisttrafikken i gang igjen.

Johan Carlson advarer mot en tredje smittebølge til våren. Vis mer

I Danmark skal coronapasset utvikles i samarbeid med nærings- og kulturlivet. Det skal i første omgang hjelpe folk som har behov for forretningsreiser. I tillegg skal passet etter hvert åpne for deltakelse i kulturlivet. Vaksinerte dansker skal igjen få delta på konferanser, gå på restaurant, konserter, musikkfestivaler og sportsarrangementer.

Det største problemet i en pandemi med strenge restriksjoner er mangelen på friheter vi tidligere tok for gitt. Særlig gjelder det bevegelsesfriheten som også er garantert i Grunnloven. Vaksinen kan åpne veien ut av denne tvangstrøyen, men veien dit er ikke så lett som mange tror. Her er noen punkter som belyser dette:

• Ingen av vaksinene gir full immunitet for alle som tar dem. Virkningsgraden varierer fra ca. 60 til 90 prosent, men også disse tallene er foreløpig usikre. Det er ikke klart om vaksinen hindrer smittespredning. Et vaksinepass reduserer smittefaren, men opphever den ikke.

• Hensynet til personvern er problematisk. Et vaksinepass kan føre til at sensitive helseopplysninger havner i hendene på arbeidsgivere, myndigheter og aktører som ikke skal ha adgang til slik informasjon. Skal f.eks. forsikringsbransjen få innsyn i vaksinedata?

• Et vaksinepass vil gi attraktive rettigheter til dem som har fått sprøytene og kan dokumentere dette. Samtidig kan ordningen utelukke personer som av medisinske eller andre grunner ikke kan ta vaksinen.

• Det er frivillig å la seg vaksinere. Denne frivilligheten kan bli svekket hvis det blir et utbredt krav om å vise vaksinepass for å delta i aktiviteter eller reiser.

• Menneskerettsorganisasjoner har uttrykt bekymring for at et slikt pass kan føre til klasseskille mellom land som står først og bakerst i vaksinasjonskøen. Vaksinefordelingen er allerede svært skjev.

I Norge kan alle få utlevert det gule vaksinasjonskortet som ble opprettet av Verdens Helseorganisasjon allerede på 1950-tallet, eller hente ut slik informasjon på nettstedet helsenorge.no. Problemet er at dette er dokumenter som er meget lette å forfalske. De inneholder også opplysninger om alle vaksiner, også de som ikke har noe med covid-19 å gjøre og som kan være sensitive. Både i Norge, EU og WHO jobbes det med en mal for hva som skal inn i et vaksinekort.

Datatilsynet er positiv til at det utvikles nye teknologiske løsninger for å bekjempe pandemien, og gi folk tilbake bevegelsesfriheten. Samtidig må personvernet ivaretas. I et intervju med VG har direktøren for datatilsynet, Bjørn Erik Thon, nevnt følgende krav:

• Bare nødvendige informasjon må registreres (for eksempel vaksinert/ ikke vaksinert)

• Stedsdata bør unngås.

• Bruken må være frivillig.

• Personvernet må bygges inn i teknologien.

• Sikkerheten må være svært høy.

Likevel er det flere hindre for at arrangører av sportsarrangementer, puber og restauranter kan kreve fremleggelse av et slikt kort for å slippe folk inn. Anders Sæve Obrestad, som er seniorrådgiver i Datatilsynet, sier til Dagsavisen at det i dag ikke er noe generelt rettslig grunnlag som tillater slik behandling av helseopplysninger fra aktører innen serverings- eller kulturbransjen. Skal det skje må Stortinget åpne for det.

Løsninger på alle disse problemene vil tvinge seg fram. Hensikten med vaksinen og restriksjonene er jo at vi skal få livet tilbake. De fleste vil forstå at det må skje forsvarlig og rettferdig, men ikke at frihetseffektene av vaksinen uteblir eller blir sterkt forsinket.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer